Νέα συρρίκνωση στη μεταποίηση τον Μάιο

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο περίπου ετών, καθώς η μείωση της παραγωγής και της απασχόληση συνεχίσθηκε, αλλά με ασθενέστερο ρυθμό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit τη Δευτέρα, ένα ακόμη σημάδι ότι η δυναμική της ύφεσης στη χώρα ίσως να μετριάζεται.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο περίπου ετών, καθώς η μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης συνεχίσθηκε, αλλά με ασθενέστερο ρυθμό, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit τη Δευτέρα, ένα ακόμη σημάδι ότι η δυναμική της ύφεσης στη χώρα ίσως να μετριάζεται.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) κατέγραψε υψηλό 23 μηνών στις 45,3 μονάδες τον Μάιο, από τις 45 μονάδες τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο δείκτης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Σε αντιστοιχία με τη βελτίωση του δείκτη PMI, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας σημείωσε υψηλό πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

«Τον Μάιο, ο μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε την ενθαρρυντική πορεία την οποία ξεκίνησε το 2013, με τους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, των νέων εργασιών και της απασχόλησης να μειώνονται για τρίτη φορά στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών», είπε ο οικονομολόγος της Markit Φιλ Σμιθ.

«Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός κλάδος προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια»,
πρόσθεσε.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά εφέτος, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,5%.

Σύμφωνα με τη Markit, ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών, αν και σημαντικός, ήταν ο βραδύτερος των τελευταίων 22 μηνών. Εξασθενημένος εμφανίζεται για δεύτερο συνεχή μήνα και ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας, καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.

Παράλληλα, οι τιμές χρέωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών το Μάιο, παρά την μικρή αύξηση του κόστους εισροών, καθώς οι κατασκευαστές θυσιάζουν το περιθώριο κέρδους για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν πελάτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk