Εντολή για προκαταρτική εξέταση της υπόθεσης του τούρκου υπηκόου Μπουλούτ Γιαϊλά – ο οποίος απήχθη βάσει καταγγελιών το βράδυ της Πέμπτης από τα Εξάρχεια-, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Π. Φάκου. Τη διεξαγωγή της εξέτασης ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χ. Λακαφώσης.
Οπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, τα ξημερώματα της Παρασκευής κατατέθηκε στο τμήμα Εξαρχείων δήλωση εξαφάνισης του τούρκου υπηκόου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως θύμα βασανιστηρίων στην πατρίδα του ενώ αργότερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας υποβλήθηκε μήνυση για αρπαγή.
Η υπόθεση ανατέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων στην οδό Τσαμαδού.
Οι καταγγελίες ανέφεραν ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη το βράδυ της Πέμπτης από την οδό Σόλωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, από αγνώστους, οι οποίοι τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο. Οπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες, ο τούρκος υπήκοος αρκετές ώρες αργότερα, βρέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, όπου φέρεται να ανακρίνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος υπήκοος ήρθε στην Ελλάδα περίπου πριν από δύο μήνες και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου έδωσε τα στοιχεία του, με βάση τα οποία πριν από τρεις εβδομάδες, υποβλήθηκε φάκελος από το Συμβούλιο στις Αρχές, με την εισήγηση να εξεταστεί η υπόθεση γιατί συντρέχουν λόγοι για χορήγηση ασύλου.
Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι εξετάζονται με προσοχή όλες οι καταγγελίες για να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία πέρα από αυτά που καταγγέλλονται.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
«Το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός τούρκου υπηκόου.
»Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο εν λόγω τούρκος υπήκοος εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του και διαβήματα στις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου σχετικού ερωτήματος της Υ.Α.), η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη.
»Η ανησυχία της Υ.Α. επιτείνεται από σχετικές καταγγελίες ότι ο τούρκος υπήκοος είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγε», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη).
»Η Υ.Α. καλεί τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής. Επίσης, η Υ.Α. ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.
»Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, η απαγωγή θα αποτελούσε σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου, ενώ η αναγκαστική επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία απαγορεύει στα κράτη υποδοχής την επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του, όσο εκκρεμεί απόφαση επί του αιτήματός του».