Μέρκελ: «Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν»

Η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, εμφανίστηκε αντίθετη στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, εμφανίστηκε αντίθετη στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο υποστήριζε πάγια το να καταστεί η Κομισιόν ισχυρότερη, όμως η εδρεύουσα στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δει την επιρροή της να εξασθενεί κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ σχετικά με την Επιτροπή ίσως προκαλέσουν ανησυχία σε μικρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ αφού αυτά τείνουν να θεωρούν την Κομισιόν ως ένα μέσο προάσπισης των συμφερόντων τους στην Ευρώπη, αφού χωρίς αυτή θα αναγκάζονται να υποχωρούν όλο και περισσότερο στις αξιώσεις των ισχυρότερων κρατών.

«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα»

Στην ίδια συνέντευξη, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πολλά εξαρτώνται και για την Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες».

Επισήμανε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση γα το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν και ανέφερε ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά» επισήμανε η Μέρκελ και, ερωτηθείσα εάν η δύναμή της ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι η πολιτική του Βερολίνου τυγχάνει πολύ προσεκτικής παρακολούθησης διεθνώς.

«Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ό,τι ίσως εκτιμούσαμε», είπε η Άνγκελα Μέρκελ και εξήγησε ότι λόγω της κρίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις που προηγουμένως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

«Μεγαλύτερη συνεργασία στα οικονομικά»

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφωνεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα όσον αφορά οικονομικά θέματα.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε η Μέρκελ, είναι να αναβαθμιστεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε επιφυλακτική για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Κομισιόν, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη θεσμική αλλαγή στην ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «επί του παρόντος δεν είναι σκόπιμες οι θεωρητικές συζητήσεις για αλλαγές στα θεσμικά όργανα».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι την Πέμπτη η Μέρκελ και ο Ολάντ κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία κι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια έγγραφη κοινή πρόταση για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών της ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Ολάντ στράφηκε εναντίον της Επιτροπής με αφορμή τις προτάσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία, λέγοντας πως η Κομισιόν δεν μπορεί να «υπαγορεύει» μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συνέντευξη της Μέρκελ δημοσιεύτηκε μερικές ημέρες αφότου η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τάχθηκαν ανοιχτά κατά της επιβολής υπέρογκων δασμών στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών που παράγονται στην Κίνα, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για τις εμπορικές του πρακτικές.

Στη συνέντευξή της στο Spiegel, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε ακόμη της επιλογής της κυβέρνησής της να πωλεί όπλα σε χώρες της Αφρικής ή της Ασίας όπου αμφισβητείται το δημοκρατικό έρεισμα των κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές, όπως η Σαουδική Αραβία, «αποτελούν σημαντικούς εταίρους της Γερμανίας στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Δεσμεύθηκε, πάντως, για μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στην ενημέρωση για την πώληση οπλικών συστημάτων, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικώς με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την προμήθεια των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών Euro Hawk, τα οποία κόστισαν 500 εκατομμύρια ευρώ στο Βερολίνο και τώρα αμφισβητείται η χρησιμότητά τους.

Βολές Ρέσλερ για τις προεκλογικές υποσχέσεις της Μέρκελ

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που αποτελούν τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ, επέκρινε την καγκελάριο για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών εν όψει των βουλευτικών εκλογών και επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλειφθεί η «οικονομική σύνεση».

«Την καλώ κατεπειγόντως να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης. Οι υποσχέσεις περί (της άσκησης μιας) κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτή που προτείνει τώρα το CDU, πρέπει να είναι οικονομικά εφαρμόσιμες», είπε ο Φίλιπ Ρέσλερ στην Welt της Κυριακής.

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, επέμεινε ο Ρέσλερ, λίγο μετά τα δημοσιεύματα που κοστολογούσαν τις προεκλογικές εξαγγελίες της Μέρκελ στα 28 δισ. ευρώ.

Σε δήλωσή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ατονεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος, αν και σημείωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας λελογισμένης αύξησης των δαπανών σε τομείς στους οποίους δίνεται προτεραιότητα.

Στη συνέντευξή του, ο Ρέσλερ επέκρινε εξάλλου την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί στη Γαλλία και στην Ισπανία περισσότερος χρόνος για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή στέλνει ένα «λάθος μήνυμα» που μπορεί να πλήξει στην εμπιστοσύνη στην πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το κόμμα του Ρέσλερ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Bild, βρίσκεται στο 5%, το όριο δηλαδή για να αναδείξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk