Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά επιμένουμε στις διαφορές μας

Η μάχη που θα δοθεί στη Βουλή ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λαμβάνει χαρακτηριστικά σκληρής αντιπαράθεσης, η οποία βρίσκεται έξω από τις προδιαγραφές μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η μάχη που θα δοθεί στη Βουλή ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λαμβάνει χαρακτηριστικά σκληρής αντιπαράθεσης, η οποία βρίσκεται έξω από τις προδιαγραφές μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Προς το παρόν, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης. Ωστόσο, το ΠαΣοΚ προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί να συζητηθεί στη Βουλή πρώτη η πρόταση της ΝΔ η οποία κατατέθηκε δεύτερη – μάλιστα, ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Ι. Μανιάτης έσπευσε να κατοχυρώσει ότι χρόνος κατάθεσης της κοινής πρότασης ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ θεωρείται η 21η Μαρτίου, ημέρα που είχε κατατεθεί η πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ. Η έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης θα κρίνει πολλά, από την καλή πίστη των κοινοβουλευτικών ομάδων της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα προσεχή νομοσχέδια ως τη διάθεση των τριών αρχηγών για συμβιβασμούς στις μεγάλες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η τρικομματική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Το ΠαΣοΚ εξέδωσε αναλυτικό σημείωμα με τα πέντε σημεία στα οποία διαφωνεί με την πρόταση νόμου της ΝΔ, που τη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά προβληματική». «Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου» επισημαίνει η Ιπποκράτους. Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ, με έξι σημεία διαφωνίας, κατηγορεί ευθέως τη ΝΔ για μικροκομματικές σκοπιμότητες και καλεί τόσο τους «γαλάζιους» βουλευτές όσο και αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δύο μικρότεροι εταίροι θα οχυρωθούν πίσω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για να αναδείξουν το διαφορετικό πολιτικό τους προφίλ, αλλά και για να πιέσουν για τις αλλαγές που θεωρούν αναγκαίες στo κυβερνητικό σχήμα.
Ειδικά το ΠαΣοΚ προειδοποιεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το εξωτερικό. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, στο Ισραήλ, δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός Εξωτερικών θα επιδιώξει με την ομιλία του αύριο ενώπιον του American Jewish Committee στη Νέα Υόρκη να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί από την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ολα αυτά τοποθετούν αιφνιδίως την κυβέρνηση σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο, όπου οι διαθέσεις των τριών εταίρων δεν είναι πλέον δεδομένες. Το ΠαΣοΚ μιλά για μεμονωμένη συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι η δημοκρατική παράταξη έχει ιστορικότητα και αξιοπρέπεια και δεν αποδέχεται αλαζονικές συμπεριφορές. Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να διευρύνει τον ζωτικό χώρο του κόμματός του με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλίες για την ανεργία, την Παιδεία, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με ενίσχυση της παρουσίας του στο εξωτερικό.
Αλλωστε, η ατζέντα των επόμενων μηνών είναι βαριά και περιλαμβάνει την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, την προώθηση της αμνηστίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο – ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε (συνέντευξη στη ΝΕΤ) τους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν τις προτάσεις τους, που σημαίνει ότι το ΠαΣοΚ δεν σκοπεύει να διευκολύνει την κυβέρνηση ούτε να αναλάβει ξανά κόστος άνευ προϋποθέσεων.
Το θέρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά χωρίς τριβές και εντάσεις. Είτε γίνει ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα συνοδευτεί από την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων και από σημαντική μεταβολή των εσωτερικών ισορροπιών της κυβέρνησης αν αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από το ΠαΣοΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, είτε μετατεθεί για το φθινόπωρο θα πρέπει να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της οικονομίας. Μόνο αν αποκτήσει γερά θεμέλια η βάση της κυβέρνησης θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, για τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τη στρατηγική των ευρωεκλογών, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τα ζητήματα αυτά απειλούν αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως να αποτελέσουν ένα σύμπλεγμα πιο πνιγηρό και από τα φίδια που έζωσαν τον Λαοκόοντα και τους γιους του, καθώς π.χ. πίσω από την πρόταση του ΠαΣοΚ για το μπόνους των 50 εδρών – να διατηρηθεί για τα κόμματα που δηλώνουν ρητά την πρόθεσή τους να συνεργαστούν μετά τις εκλογές – κρύβονται δύο άδηλοι στόχοι: να αναγκαστεί ο κ. Αλ. Τσίπρας να δηλώσει καθαρά με ποιους θα συνεργαστεί και όχι να ποντάρει στο «μαξιλάρι» του μπόνους, καθώς και να βοηθηθεί ενδεχομένως η κοινή κάθοδος της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ με κάποιας μορφής συνεργασία στις εκλογές.

Αλλαγή κλίματος
Διεργασίες σε συνδικάτα και κοινωνία

Το κοινωνικό τοπίο δείχνει να αλλάζει με ευνοϊκό τρόπο για την κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, η ψυχολογία των πολιτών σταδιακά αλλάζει – το 45,1% απαντά ότι η ζωή στα επόμενα χρόνια θα μείνει η ίδια και το 21,6% ότι βελτιώνεται. Το 55,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση των τριών κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση, το 67,2% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 72,1% κατά των πρόωρων εκλογών. Επίσης, το 77,2% δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και έτσι η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα, να ενοποιήσει ένα κόμμα βαθιά διχασμένο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και να διατυπώσει μια πειστική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων φαίνεται πιο καθαρά στα σωματεία και στα συνδικάτα. Την Τετάρτη είχε εκλογές ο σύλλογος εργαζομένων στο ΙΚΑ, στον οποίο περιλαμβάνεται όλη η Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων και η Σάμος. Σε σύνολο 2.500 μελών ψήφισαν 1.871 και έλαβαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (πρόσκειται στο ΠαΣοΚ) ποσοστό 52,8%, η ΔΑΚΕ 15,5%, δύο ακόμη παρατάξεις που προήλθαν από διάσπαση του ΠαΣοΚ πήραν συνολικά ποσοστό 18%. Η ΕΑΣΠ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε ποσοστό 5,9% και δεν έβγαλε έδρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους συλλόγους των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από αρκετό διάστημα στα σωματεία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (πλην της ΟΛΜΕ όπου αναμένεται να καταποντιστεί η ΠΑΣΚΕ), το ποσοστό του ΠαΣοΚ κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%, της ΝΔ στο 25% ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν έχει αυτόνομη εκπροσώπηση. Στον ιδιωτικό τομέα, η εικόνα διαφέρει λίγο αλλά δεν αλλάζει δραματικά. Στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ το ΠαΣοΚ έχασε έξι έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη δύναμή του αυξάνοντας τις έδρες του από 3 σε 5, ενώ ενίσχυσε τη δύναμή του και στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να διατυπώσει μια πρόταση με ευρεία αποδοχή στα συνδικάτα, δηλαδή σε μια οργανωμένη βάση με επιρροή και δυνατότητα κινητοποίησης, και αυτό λέει πολλά για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Αντιθέτως κερδίζουν δυνάμεις μετριοπαθείς, συναινετικές, χωρίς ακραίο λόγο. «Στον εργασιακό κοινωνικό χώρο υπάρχει μια μάζα με κεντροαριστερό στίγμα η οποία παραμένει στην ευρεία δημοκρατική παράταξη. Δεν έχει καταφέρει να τη διεμβολίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν χαρίζεται εύκολα στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ. Αυτός ο κόσμος κάτι περιμένει» παρατηρεί ένα από τα πιο γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ.
Ενδεχομένως η μάζα αυτή να περιλαμβάνεται στο 63% των πολιτών που όπως καταγράφτηκε στην έρευνα της GPO θέλει έναν νέο φορέα ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι νέοι συσχετισμοί θα εκφραστούν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους συμμάχους του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk