Πολιτικό σοκ στις ευρωεκλογές φοβούνται οι Βρυξέλλες

Ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, με το βλέμμα στις κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο του 2014 για το Ευρωκοινοβούλιο, αναζητούν και στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς, με το θέμα της Ελλάδας και της πολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους.

Ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, με το βλέμμα στις κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο του 2014 για το Ευρωκοινοβούλιο, αναζητούν και στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς, με το θέμα της Ελλάδας και της πολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους. Τον τελευταίο καιρό οι επαφές, συνεννοήσεις και διεργασίες είναι συνεχείς, το αποτέλεσμά τους όμως προς το παρόν παραμένει αδιόρατο. Βασική αιτία προβληματισμού αποτελούν τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και εμφανίζουν το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ με ποσοστά που δύσκολα θα τους εξασφαλίσουν μια αξιόλογη εκπροσώπηση στην επόμενη Ευρωβουλή. Στο φόντο αυτής της εικόνας δεσπόζει η δημοσκοπική ισχύς του ΣΥΡΙΖΑ (έστω και υπό συνθήκες απώλειας δυναμικής), καθώς και το φαινόμενο της ανόδου της Ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα αυτονομιστικά κινήματα και τους συναφείς πολιτικούς σχηματισμούς σε χώρες όπως η Ισπανία, η Σκωτία κ.ά.

Στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχει σημειωθεί στο παρασκήνιο έντονη κινητικότητα. Υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις της ηγεσίας της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας των Βρυξελλών, υπό τους κκ. Μάρτιν Σουλτς (πρόεδρος του Κοινοβουλίου και πιθανολογούμενος υποψήφιος για την ηγεσία της Επιτροπής) και Χάνες Σβόμποντα (επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), με τα στελέχη του ίδιου πολιτικού χώρου που συμμετέχουν στην Επιτροπή, παρουσία και εκπροσώπων των ομοϊδεατών πρωθυπουργών.

Οι υποδείξεις των Βρυξελλών


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η προσπάθεια κινήθηκε αρχικώς (και) σε μια κατεύθυνση αναζήτησης των δυνατοτήτων προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω κάποιου σκέλους του. Δεν είχε αποτέλεσμα και έτσι ελήφθη η απόφαση να επιχειρηθεί η υποστήριξη ενός σχήματος που ακόμη κι αν δεν περιορίσει την εκλογική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει περισσότερες ελπίδες να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Φ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες, όπου και συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της ΔΗΜΑΡ στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το μήνυμα ήταν σαφές: «Εξετάστε κάθε δυνατότητα συνεργασίας ή κοινής καθόδου με το ΠαΣοΚ τον επόμενο Μάιο. Μόνον έτσι θα έχει νόημα η προοπτική συμμετοχής σας, γιατί μόνον έτσι έχετε βάσιμες ελπίδες ανάδειξης βουλευτών».
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση και με πλήρη επίγνωση των όσων εξελίσσονται, η ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη έχει διατυπώσει και μια έμμεση «έκκληση» προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως θα ήταν πολιτικά πολύ πιο πρόσφορο υπό τις παρούσες συνθήκες να αναληφθούν πρωτοβουλίες πολιτικού διαλόγου, να αναζητηθούν δυνατότητες συνεννόησης και από εκεί και πέρα να φανεί τι πραγματικά πιστεύει και προτείνει ο καθένας» είναι η άποψή της.
Οπως σημειώνουν έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, όπου σημειωτέον η εικόνα σήμερα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας, καθώς ακόμη και μετά την αποχώρηση του κ. Κρ. Αρσένη το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να έχει την πολυπληθέστερη εκπροσώπηση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, τα στοιχεία εν όψει ευρωεκλογών είναι αποθαρρυντικά.
Δεδομένης και της μείωσης των εδρών για την Ελλάδα στις 21, το μέτρο για την ανάδειξη εκπροσώπου ανέρχεται στο 4,3%, όπερ σημαίνει ότι – βάσει δημοσκοπήσεων – ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν να εκλέξουν στην καλύτερη περίπτωση από έναν βουλευτή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πίεση προς τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη για κοινή κάθοδο ή για την εξεύρεση μιας φόρμουλας συνεργασίας έστω και ad hoc για την αναμέτρηση του επόμενου Μαΐου είναι έντονη και από τις Βρυξέλλες και πιθανολογείται ότι σύντομα θα συγκεκριμενοποιηθεί.
Η εκλογή προέδρου της Επιτροπής


Τα δεδομένα περιπλέκονται όταν στρέψει κάποιος το βλέμμα σε μία άλλη παράμετρο των προσεχών ευρωεκλογών: στο γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο που θα αναδειχθεί θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής – εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον του κ. Σουλτς, ο οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, για το πόσους ευρωβουλευτές θα στείλει ο κεντροαριστερός χώρος από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι στο Ευρωκοινοβούλιο» διεμήνυσε ο κ. Σβόμποντα με σαφήνεια πρόσφατα.
Με το ζήτημα της ανάδειξης της Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο στο τραπέζι, άλλος βουλευτής της ΝΔ βλέπει ως μία εν δυνάμει καθοριστική παράμετρο για τις εξελίξεις το ενδεχόμενο επισημοποίησης της πρότασης από την Αριστερά για τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο διάδοχο του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οσοι το παίρνουν ελαφρά κάνουν λάθος» σημείωνε προ ημερών ο έλληνας ευρωβουλευτής και εξηγούσε: «Μια τέτοια υποψηφιότητα αυτομάτως ενισχύει κατακόρυφα το ευρωπαϊκό προφίλ του Τσίπρα, τον καθιστά ισχυρότερο απ’ ό,τι εμφανίζεται σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν του χαλάει την εθνική ατζέντα». Τονίζει δε το ίδιο στέλεχος μία άλλη σημαντική παράμετρο: «Καθώς το Ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει πρόεδρο της Επιτροπής, αν ο Τσίπρας ως ο ισχυρότερος επικεφαλής αριστερού κόμματος βρεθεί πράγματι μεταξύ των υποψηφίων, μοιραία θα υπάρξει επίδραση και στο κλίμα και στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, αφού για κάποιους θα κυριαρχήσει το στοιχείο του «εθνικού υποψηφίου»».
Αλλοι στις Βρυξέλλες, όπως η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις δυνατότητες ουσιαστικής παρουσίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο. Οπως σημείωσε σε πρόσφατη κλειστή συνάντηση, έχοντας γνώση των όσων διαμείβονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς: «Δεν μπορεί κανείς να παροτρύνει τους πολίτες στο τι θα ψηφίσουν, όμως η παρουσία των παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας είναι σήμερα κρίσιμη». Σε πολλούς μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυρία Γιαννάκου παρέστη την προηγούμενη εβδομάδα και σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Αννυ Ποδηματά προς τιμήν του Μιχάλη Παπαγιαννάκη στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τον θάνατό του.

Το δίλημμα της Σοσιαλδημοκρατίας
Ετοιμος και για την προεδρία της ΕΕ ο κ. Τσίπρας

Με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας καλλιεργεί σε αυτήν τη συγκυρία το ευρωπαϊκό του προφίλ και δείχνει πως ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Μαδρίτη, όπου μεταξύ των άλλων πρότεινε τη σύναψη ενός ευρωπαϊκού New Deal, αλλά και προέβλεψε πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γνωρίζουμε ότι η διακριτική ευχέρεια των χωρών που ασκούν την προεδρία έχει περιοριστεί ασφυκτικά. Δεν είναι προκαθορισμένες μόνον οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την προεδρεύουσα χώρα – συχνά είναι προκαθορισμένες και οι ενέργειες και οι αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύουμε βάσιμα ότι εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές εφέτος – και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία – ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει στην εξουσία»
ανέφερε μιλώντας σε μια συνάντηση αριστερών οικονομολόγων.
Από το ίδιο βήμα απευθύνθηκε και προς τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Είπε μεταξύ άλλων ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει παραδοθεί στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία και πως «σε τίποτα δεν θυμίζει ακόμη και εκείνη τη Σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του 1980. Του Φελίπε Γκονζάλες, του Μάριο Σοάρες, ακόμη και του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι το στρατηγικό δίλημμα της Σοσιαλδημοκρατίας είναι αν θα διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο «για να συμμετέχει σε κυβερνήσεις με τη λαϊκή Δεξιά σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή αν θα στρίψει, ή αν θα αλλάξει κατεύθυνση και θα αναζητήσει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική Αριστερά» και υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα τα κόμματα που αναφέρονται στη Σοσιαλδημοκρατία εγκατέλειψαν τον Σοσιαλισμό για να διακονήσουν τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk