Γερούν Ντεϊσελμπλούμ: «Το Eurogroup θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το χρέος »

Το Eurogroup πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2012 σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις.

Το Eurogroup πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2012 σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις. Αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, το σαφές μήνυμα του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σε σύντομη συνομιλία που είχε με ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων.
Την ίδια στιγμή όμως εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την υψηλή ανεργία, «διότι η Ιστορία μάς δείχνει ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να μειωθεί». Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης είναι απαραίτητο να προχωρήσουν, ενώ η ανάπτυξη που τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπουν για το 2014 «δεν θα σημάνουν αμέσως το τέλος της κρίσης».
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε με έμφαση ότι πριν από τον Απρίλιο του 2014 δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω π.χ. ενός «κουρέματος».
Οπως παραδέχθηκε, δεν είναι ακόμη σίγουρος αν «το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο» για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Χρειαζόμαστε αποτελέσματα, διότι οι περικοπές έχουν πιάσει ταβάνι». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο άλλωστε «οι πολίτες είναι ρεαλιστές και γι’ αυτό θέλουν αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα τους πείσουμε, δεν αρκεί απλά ένα αφήγημα». Νωρίτερα ο κ. Ντεϊσελμπλούμ είχε μιλήσει σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, υπερασπίστηκε το «φάρμακο» της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά, όπως είπε, «πρέπει να ελέγχουμε τη δόση από καιρού εις καιρόν». Σημείωσε επίσης, απαντώντας και σε ερώτηση του κ. Παπαδήμου, ότι ο Ιούνιος του 2013 θα είναι κρίσιμος για την πορεία της τραπεζικής ένωσης, που αποτελεί αυτή τη στιγμή μια εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ευρωζώνης.
Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέτρα τόσο για την εξυγίανση των τραπεζών όσο και επί μιας «πολιτικής συμφωνίας» για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο απασχολεί την Ελλάδα με την ελπίδα ότι τα 50 δισεκατομμύρια που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το χρέος στον ESM, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Οσο για την υψηλή ανεργία που φέρει μαζί της η ύφεση, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ επέμεινε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες ελεύθερης επιχειρηματικότητας. Προανήγγειλε μάλιστα μια πρωτοβουλία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk