Διάσωση χωρίς κανόνες

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κανόνες. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά πρόσφατα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα προσφέρει διετή παράταση στην Ισπανία και στη Γαλλία για να «πιάσουν» το πολυπόθητο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Διάσωση χωρίς κανόνες | tovima.gr
Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν κανόνες. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά πρόσφατα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα προσφέρει διετή παράταση στην Ισπανία και στη Γαλλία για να «πιάσουν» το πολυπόθητο όριο του 3% του ΑΕΠ. Το εικονικό αντάλλαγμα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ωστόσο καμία κυβέρνηση – με πρώτη τη γαλλική – δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει γιατί θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια και πολιτική αστάθεια. Η Ολλανδία και το Βέλγιο «κέρδισαν» 12μηνη παράταση ενώ στην Ιταλία ουσιαστικά ανεστάλη η «ευρω-επιτήρηση». Και ας μην έχουμε αμφιβολία ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν νέες παρατάσεις και νέες διευκολύνσεις. Αρα οι κανόνες υπάρχουν για να αλλάζουν. Ακόμη και οι βραδύνοες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιλήφθηκαν ότι δεν έχει κανένα νόημα να τηρηθούν ευλαβικά οι αρχαϊκοί κανόνες του Μάαστριχτ την ίδια ώρα που 1 στους 4 νέους της Ευρώπης βρίσκεται χωρίς δουλειά.
Γιατί λοιπόν πρέπει να διατηρηθεί στην Ελλάδα ο κανόνας της εφαρμογής μιας πολύ χειρότερης πολιτικής μετά από τόσα κραυγαλέα και εγκληματικά λάθη που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή; Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων και των μισθών αφού προκαλούν περισσότερη ανεργία, μεγαλύτερη ύφεση και λιγότερα έσοδα; Γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί η διατήρηση ανεδαφικών επιπέδων δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί; Και γιατί θα πρέπει να καθυστερούν οι αναπόφευκτες αποφάσεις διαγραφής όταν όλοι γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση διογκώνει το πρόβλημα και καταστρέφει την κοινωνία οικονομικά, πολιτικά και ηθικά;
Δυστυχώς, μια διακομματική κυβέρνηση, ο πρώτος συνασπισμός Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς με πραγματική εντολή διακυβέρνησης υπό συνθήκες εθνικής κρίσης, εξακολουθεί να μη διαθέτει στρατηγικό σχέδιο με διεκδικητική δυναμική και απλώς στηρίζεται στις προσωπικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, στα μοναχικά ταξίδια του υπουργού Οικονομικών και κυρίως στις εμπνεύσεις των συμβούλων του κ. Σόιμπλε. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε ως τώρα να πει (με εξαίρεση την ιδιοσυγκρασιακή και προβληματική πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα το 2011) ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις αντικειμενικές ελληνικές ανάγκες και όχι με γνώμονα τις πολιτικές εκτιμήσεις και τις σκοπιμότητες των υπολοίπων εταίρων. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ανεπαρκείς λύσεις που τις παρουσιάζουμε πλασματικά ως επαρκείς επειδή αυτές είναι οι λύσεις που εξυπηρετούν εσωτερικά εκείνους που μας τις επιβάλλουν. Δεν μπορεί να θυσιάζεται η Ελλάδα για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη Σλοβακία και στη Φινλανδία. Τα πειράματα της τελευταίας τριετίας απέτυχαν και εξάντλησαν τις οικονομικές, πολιτικές και ηθικές αντοχές των πάντων. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει και να απαιτήσει αυτό που η ίδια χρειάζεται και αυτός πρέπει πλέον να είναι ο μοναδικός κανόνας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες