Τα δάνεια τορπιλίζουν την ΕΒΖ

H κλεψύδρα αδειάζει και όσο δεν πέφτουν οι τελικές υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά: από το να επιτευχθεί συμφωνία με τους Γάλλους της Cristal μέχρι να κηρυχθεί για δεύτερη φορά άγονος ο διαγωνισμός πώλησης της βιομηχανίας.

H κλεψύδρα αδειάζει και όσο δεν πέφτουν οι τελικές υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά: από το να επιτευχθεί συμφωνία με τους Γάλλους της Cristal μέχρι να κηρυχθεί για δεύτερη φορά άγονος ο διαγωνισμός πώλησης της βιομηχανίας.
Η γαλλική Cristal Financiere ανακηρύχθηκε στο τέλος Μαρτίου προτιμητέος υποψήφιος από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Οι Γάλλοι προσέφεραν λίγο πάνω από 40 εκατ. ευρώ – το τίμημα θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΕΒΖ ώστε να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Η Αγροτική Τράπεζα εκτός από βασικός μέτοχος ήταν και ο κύριος πιστωτής της ΕΒΖ και πλέον τα δάνεια της τελευταίας έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το υγιές κομμάτι της Αγροτικής.
Τα δάνεια ανέρχονται σήμερα στα 122 εκατ. ευρώ όταν στο τέλος του 2012 ήταν 131 εκατ. ευρώ, αφού η εταιρεία τα εξυπηρετεί. Πρόκειται όμως για ετήσιο δανεισμό και οι Γάλλοι θεωρούν βασική προϋπόθεση τη ρύθμισή του σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν και «κούρεμα» για να μειώσουν το ρίσκο της επένδυσής τους. Υπενθυμίζεται ότι λίγο προτού ανακηρυχθεί η γαλλική Cristal προτιμητέος υποψήφιος ο γενικός διευθυντής της είχε επισκεφθεί τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για να προετοιμάσει το έδαφος, αφού η Πειραιώς έχει πριμοδοτηθεί από το ΤΧΣ και κάθε ρύθμιση δανείων υπόκειται στον έλεγχο των επιτρόπων.
Από την Πειραιώς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και υποστηρίζουν ότι περιμένουν τις προτάσεις των Γάλλων για να αντιτείνουν τις δικές τους. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από τους Γάλλους για την υπογραφή των τελικών συμβάσεων πώλησης της ΕΒΖ να έχουν περιοριστεί.
Σχετικά με τις προθέσεις των υποψηφίων επενδυτών να κλείσουν το εργοστάσιο της Ορεστιάδας παράγοντες που γνωρίζουν τη λειτουργία της ΕΒΖ αναφέρουν πως οι 158.000 τόνοι που έχει δικαίωμα να παράγει (ποσόστωση) η ελληνική εταιρεία καλύπτονται από την παραγωγική δυναμικότητα των άλλων δύο εργοστασίων (Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες) και θεωρούν σίγουρο πως αν η εταιρεία περάσει σε ιδιωτικά χέρια θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η παραγωγή της ΕΒΖ στα τρία εργοστάσια έχει μειωθεί κάτω από τους 50.000 τόνους και οι περίπου 200.000 τόνοι που πωλούνται στην Ελλάδα από την ΕΒΖ προέρχονται – εκτός από τη δική της παραγωγή – από εισαγωγές τόσο από τη θυγατρική της στη Σερβία όσο και από άλλες χώρες. Η παραγωγική δυναμικότητα των δύο μονάδων που διαθέτει η ελληνική εταιρεία στη Σερβία φθάνει σε ετήσια βάση τους 100.000 τόνους.
Αυτή την περίοδο η ΕΒΖ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πτώση τιμών στο προϊόν λόγω πλεονασματικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία διατηρούν τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη και μία πτώση κατά 20-30 ευρώ στον τόνο, όπως διαφαίνεται, θα σημάνει απώλεια της τάξης των 6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την ελληνική εταιρεία.
Ο όμιλος της Cristal είναι συνεταιριστικός, διαθέτει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης τον χρόνο και συνεργάζεται με 6.000 παραγωγούς. Απασχολεί περίπου 1.500 εργαζομένους και έχει ετήσια έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk