Οι ξένοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

Αυξημένο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο και ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου με τοποθετήσεις σε ελληνικά στοιχεία για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια καταδεικνύουν οι πρώτες κινήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ξένοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες | tovima.gr
Αυξημένο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο και ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου με τοποθετήσεις σε ελληνικά στοιχεία για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια καταδεικνύουν οι πρώτες κινήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε με χαρακτηριστική άνεση το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, στην Εθνική Τράπεζα οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για άντληση κεφαλαίων άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες με τον «αέρα» της εξασφαλισμένης κάλυψης του 10% της έκδοσής της. «Οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν μαζικά στις αυξήσεις των τραπεζών, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές της Ελλάδος για έγκαιρη έξοδο από την κρίση» υπογραμμίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Η ζήτηση για τις νέες μετοχές της Alpha Bank ήταν εντυπωσιακή. Η πρώτη εικόνα που υπήρχε στο διοικητικό επιτελείο της την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα της αύξησης, έδειχνε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,5 φορά, ενώ σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον και στο κομμάτι της ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 93 εκατ. ευρώ. «Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ακόμη 100 εκατ. ευρώ μέσω του private placement» σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας. Με αυτά τα δεδομένα, η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου σε ποσοστό 12% θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Οι επενδυτές θα λάβουν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων (warrants), καθένας εκ των οποίων θα τους δίνει το δικαίωμα επαναγοράς τα επόμενα 4,5 έτη, επιπλέον 7,33 μετοχών, στην τιμή των 0,44 ευρώ, πλέον ενός μικρού ετήσιου επιτοκίου.
Ανάλογη ζήτηση αναμένεται και για τις αυξήσεις Εθνικής και Πειραιώς που ακολουθούν. Η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων για την ΕΤΕ θα διαρκέσει ως τις 7 Ιουνίου, ενώ η έναρξη για την Πειραιώς τοποθετείται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Κρίσιμο για τη δυνατότητα των μετόχων να καταγράψουν υπεραξίες είναι το τελικό ποσοστό κάλυψης των εκδόσεων, από το οποίο θα εξαρτηθεί ο αριθμός των μετοχών που θα μπορούν να αποκτηθούν από το ΤΧΣ μέσω των warrants.
Στην Εθνική, όπου υπάρχει πλαφόν στη συμμετοχή ιδιωτών, τα warrants θα δίνουν τη δυνατότητα επαναγοράς 9 μετοχών με κάλυψη 10% και 7,33 μετοχών με 12%, που αποτελεί και το ανώτατο όριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk