Με ζημιές το 64% των εισηγμένων

Την ώρα που το 64% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών εμφανίζει ζημιές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα συνολικά τους κέρδη σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών τους από την Beta Securities κυμάνθηκαν στα 6,5 δισ. ευρώ, απόρροια όμως των θετικών έκτακτων εγγραφών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς που κυμάνθηκαν στα 6 δισ. ευρώ.

Την ώρα που το 64% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών εμφανίζει ζημιές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα συνολικά τους κέρδη σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών τους από την Beta Securities κυμάνθηκαν στα 6,5 δισ. ευρώ, απόρροια όμως των θετικών έκτακτων εγγραφών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς που κυμάνθηκαν στα 6 δισ. ευρώ.

Πολύ πιο αντιπροσωπευτικό της εικόνας που επικρατεί στις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα, το οποίο παρουσιάζει μείωση που ξεπερνάει το 23%, τονίζει η χρηματιστηριακή, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη συνολικά για τις 208 εισηγμένες να διαμορφώνονται σε 1,392 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε επίσης 9%, στα 17,206 δισ. ευρώ. Οι ισχυρότερες μειώσεις παρατηρούνται στη διαφημιστική δαπάνη (ΜΜΕ, εκδόσεις), στις κατασκευές, στις μεταλλουργικές εργασίες, στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στα διυλιστήρια.
Μεταξύ των 208 εισηγμένων, οι 75 ήταν κερδοφόρες στο α’ τρίμηνο και οι 133 ζημιογόνες. Μεταξύ των κερδοφόρων, οι 28 κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους, 26 είδαν τα κέρδη τους να περιορίζονται, ενώ 21 «γύρισαν» από ζημιές σε κέρδη. Μεταξύ των ζημιογόνων, οι 52 εμφάνισαν διεύρυνση ζημιών, 55 κατάφεραν να τις περιορίσουν, ενώ 26 «γύρισαν» από κέρδη σε ζημιές.
Υπάρχουν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από την επιβολή του αναβαλλόμενου φόρου λόγω αλλαγής των φορολογικών συντελεστών από 20% σε 26%. Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν είχε ωστόσο μόνο αρνητική επιρροή, αφού υπάρχουν εταιρείες στις οποίες η αλλαγή του συντελεστή επέδρασε θετικά.
Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για «ένα ακόμη αδύναμο τρίμηνο σε μια σειρά δέκα συνεχόμενων οριακών ή πολύ αρνητικών δημοσιευμένων τριμήνων, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια ισχυρή σε διάρκεια και ένταση ύφεση που αποδυναμώνει τα κεφάλαιά τους και προσθέτει συνεχώς νέα μέλη στην ομάδα των ζημιογόνων εταιρειών». Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών παρουσίασε μικρή βελτίωση, η οποία αποδίδεται στη συνεχιζόμενη έξοδο εταιρειών από το ΧΑ λόγω προβλημάτων, διατηρώντας τον πλειοψηφικό λόγο υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών (64:36).
Σύμφωνα με την αγορά, με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας να κυμαίνεται από το 2008 στο 26% αν συνυπολογιστεί και το τρέχον έτος, εύλογα τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών κατέρρευσαν, σημειώνοντας μία τριετία (2010-2012) ιστορικών ζημιών, οι οποίες σωρευτικά ξεπερνούν τα 56 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ της χώρας κατά το τρέχον έτος, ενώ αν η ανάπτυξη στην Ελλάδα καθυστερήσει, το εταιρικό τοπίο δεν δείχνει να μπορεί εύκολα να βγει από τη στενωπό.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις, η αύξηση των επισφαλειών, η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η κάθετη πτώση της κατανάλωσης και η μείωση των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας, οι δανειακές υποχρεώσεις, ο περιορισμός της διαθέσιμης ταμειακής ρευστότητας, τα αυξημένα χρηµατοοικονοµικά έξοδα, οι λογιστικές απομειώσεις και η συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και του όγκου των πωλήσεων συνθέτουν το μαύρο σκηνικό για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Οπως σχολιάζει και η Beta, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές προς το καλύτερο για το άμεσο μέλλον, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ιδιαίτερα σφιχτές και ακριβές για τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Ισως στο εννεάμηνο η εικόνα της κερδοφορίας να έχει αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική, καθώς εντός των θερινών μηνών θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα έχουν κάποιες δυνατότητες αναχρηματοδοτήσεων και ο τουρισμός θα έχει ενισχύσει ταμειακά την οικονομία.
Σύμφωνα με την Beta Securities, καλό ήταν το ξεκίνημα για ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαίσιο, FF Group, Profile, Ικτίνο, MLS Πληροφορική, Καράτζη, ΟΛΘ και Ελτον Χημικά. Με κέρδη αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΤΕ, η Frigoglass, η Intralot και η S&B. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ και την Coca-Cola.
Mε σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν τη χρονιά οι MIG, Forthnet, Axon, Ηρακλής, Σφακιανάκης, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Σελόντα, σχεδόν το σύνολο των εταιρειών στις εκδόσεις και o κλάδος των ναυτιλιακών εταιρειών.

Πώς τα πήγαν οι μεγάλοι του Χρηματιστηρίου
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να καθορίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν, σύµφωνα µε τους αναλυτές της αγοράς, οι µεγάλες επιχειρήσεις του Χρηµατιστηρίου. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πτώση των λειτουργικών κερδών προ αποσβέσεων (EBITDA) κατά 69% λόγω του νέου φόρου στα µεικτά κέρδη (από τον Ιανουάριο), καθώς και µιας σειράς έκτακτων παραγόντων (πενθήµερη απεργία, µία λιγότερη ηµέρα λειτουργίας, αποµείωση των καταθέσεων στην Κύπρο).
Η Ιντραλότ πέτυχε ένα καλό ξεκίνημα για τη χρήση 2013 με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 2,5% και, το σημαντικότερο, τα EBITDA να ενισχύονται 32% σε ετήσια βάση στα 55 εκατ. ευρώ (από 42 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012). Τα καθαρά κέρδη Folli Follie ήταν αυξημένα κατά 38%, κυρίως λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή (13%). Τα ΕΛΛΠΕ ανακοίνωσαν ζημιές σε επίπεδο EBITDA ύψους 12 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στη χειρότερη περίοδο ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης που έχει σημειωθεί στην εγχώρια αγορά, και στο εν γένει αδύναμο περιβάλλον για τα διυλιστήρια της Μεσογείου.
Τα έσοδα της ΔΕΗ παρουσίασαν μείωση 4,1% και έφθασαν στα 1,486 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε κέρδη 49,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,4 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.
Η Μυτιληναίος σημείωσε ένα συνολικά καλό τρίμηνο, καθώς η σχετικά πιο αδύναμη απόδοση της κατασκευαστικής δραστηριότητας (λόγω Συρίας και μη ευνοϊκών συγκριτικών μεγεθών) αντισταθμίστηκε από τη σημαντική βελτίωση στο Αλουμίνιον και την καλή απόδοση του τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς ήταν και τα αποτελέσματα της Cοca Cola HBC. Ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-7% στις αναπτυγμένες αγορές, +7% στις αναδυόμενες, -3% στις αναπτυσσόμενες). Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1431,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 15,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 19 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Σχετικά αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισε ο Τιτάν, τα οποία ήταν επηρεασμένα κατά κύριο λόγο από τις συνθήκες στην Ελλάδα, τη μείωση της δραστηριότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις διαταραχές παραγωγής στην Αίγυπτο, κυρίως λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και βελτίωση του προφίλ ρευστότητας, την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις του καλύπτονται πλήρως από την τρέχουσα ταμειακή θέση και τις μελλοντικές ταμειακές ροές, παρουσιάζει ο ΟΤΕ. Η μεγάλη κάμψη που παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνεται και με φόρους καταναλώσεως, καθώς και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους επηρεάζουν δυσμενώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιοχάλκο, η οποία εμφάνισε ζημιές 41 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές της Σιδενόρ αυξήθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 13,6 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την πρόσφατη αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανακοίνωσε ένα αρκετά αδύναμο τρίμηνο με πωλήσεις μειωμένες κατά 49%, ενώ οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ.
Χωρίς εκπλήξεις ήταν το τρίτο τρίμηνο για την Jumbo. Το κόστος της απομείωσης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ανήλθε σε 19,3 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε καθαρές ζημιές 8,3 εκατ. ευρώ κατά το γ’ τρίμηνο (ή 9,1 εκατ. ευρώ κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση). Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ένα καλό τρίμηνο, οδηγούμενο από τη συνεισφορά της Αμερικής, καλούς συντελεστές φορτίου (load factors) και υψηλά περιθώρια κέρδους. Η Aegean είχε ένα δυνατό ξεκίνημα, ολοκληρώνοντας το πιο αδύναμο εποχικά τρίμηνο με σημαντικά μικρότερες ζημιές τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και σε επίπεδο μετά φόρων αποτελέσματος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα συνολικά έσοδα της ΕΧΑΕ ήταν 6% χαμηλότερα, αφού έφθασαν στα 8,6 εκατ. ευρώ λόγω της χαμηλότερης δραστηριότητας στην αγορά παραγώγων και στις χαμηλότερες αμοιβές από τις χρεώσεις εισηγμένων. Τα καθαρά κέρδη της Frigoglass μειώθηκαν κατά 53,3% στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ σημείωσαν μείωση 3,9% στα 73,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 25,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 19,95 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών (στο 26% από 20%). Τα καθαρά κέρδη της ΕΥΑΘ ήταν οριακά αυξημένα (3,5%) στα 6,5 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk