Με µεγάλες ταχύτητες που ανακόπηκαν λόγω της οικονοµικής κρίσης η Ελλάδα συµµετέχει στην ευρωπαϊκή κούρσα που έχει στόχο τη χρήση της πράσινης ενέργειας σε ποσοστό 20% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών ως το 2020.
Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και ένας σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων μονάδων και επαγγελματιών συμμετέχουν στην προσπάθεια που ήδη έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 2004 ως το 2011 το ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ αυξήθηκε από 7,9% το 2004 σε 13% το 2011. Το ίδιο διάστημα, η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα αυξήθηκε από 7,1% σε 11,6%.
Το 2011 τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στη Σουηδία (46,8%), στη Λετονία (33,1%), στη Φινλανδία (31,8%) και στην Αυστρία (30,9%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Μάλτα (0,4%), στο Λουξεμβούργο (2,9%), στη Βρετανία (3,8%), στο Βέλγιο (4,1%) και στην Ολλανδία (4,3%). Η μεγαλύτερη αύξηση κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρατηρήθηκε στη Σουηδία, στη Δανία, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Εσθονία.
Σε ό,τι αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών μονάδων η Ελλάδα κατέλαβε το 2012 την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς. Την περσινή χρονιά παρά την κρίση εγκαταστάθηκαν 912 νέα μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών ή αντίστοιχα το 88% όλης της νέας ισχύος ΑΠΕ που προστέθηκε στο σύστημα. Ετσι τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγοντας 1,7 δισ. κιλοβατώρες (1,7 TWh) ή το 30% όλης της πράσινης ενέργειας το 2012.
Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2012 αποφεύχθηκε η έκλυση 1,12 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σε ευρωπαικό επίπεδο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έβαλε στο τραπέζι την πρόταση να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή κοινότητα για την ενέργεια, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που απαιτείται να γίνουν.
Την ανάγκη να ενταθεί η πολιτική στήριξη για πιο αποτελεσματικές δράσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προαγωγή πράσινων οικονομιών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ο κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος έχει διατελέσει επίτροπος για το Περιβάλλον. Ο ίδιος εκτιμά πως η αγορά στον τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά τα αμέσως προσεχή χρόνια, καθώς είναι εθνικός στόχος να πολλαπλασιασθεί η παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου υπολογίζεται να επενδυθούν 20 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 210.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ