«Κούρεμα» χρέους από τον επίσημο τομέα

Νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με συμμετοχή του επίσημου τομέα προτείνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος του Τμήματος του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κ. Κλοντ Τζιόρνο.

Νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με συμμετοχή του επίσημου τομέα προτείνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος του Τμήματος του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κ. Κλοντ Τζιόρνο. Μιλώντας στον απόηχο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι, εκτιμά ότι η επαναφορά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα θα έλθει κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Για το σύνολο του επόμενου έτους προβλέπεται ύφεση 1,2%, με «παράθυρο» για θετικές εκπλήξεις.

Πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2014;
«Ναι, αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και το τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει σταδιακά, βοηθούμενο από την ανακεφαλαιοποίηση που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, η περιορισμένη ακόμη πιστωτική επέκταση και η αργή ανάκαμψη που παρατηρείται στις μεγάλες εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα μάς οδηγούν στην εκτίμηση για σταδιακή επαναφορά στην ανάπτυξη, με πέρασμα σε θετικούς ρυθμούς κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2014.
Οι προβλέψεις μας είναι λίγο πιο απαισιόδοξες από τις επίσημες. Αυτό ανακλά την υπόθεσή μας ότι η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο, που αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, θα επηρεάσει την ανάπτυξη, ιδίως το 2013. Από την άλλη πλευρά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την κυβέρνηση μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την εγχώρια ζήτηση περισσότερο από ό,τι εκτιμούμε αυτή τη στιγμή.

Τα «νέα μέτρα» για τη μείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν «κούρεμα» του επίσημου τομέα (OSI), των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ;
«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά η ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) το περασμένο έτος, δεν εμπόδισαν την αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε πολύ υψηλά επίπεδα. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους είναι σήμερα σε επίσημα χέρια (σ.σ.: εννοεί τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ), εφόσον οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές καταστήσουν αναγκαία την περαιτέρω αναδιάρθρωσή του για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αυτό πιθανότατα θα συνεπάγεται μια ανακούφιση με τη μορφή της συμμετοχής του δημόσιου τομέα. Αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ήδη στη Συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 με την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για τη μείωση της ανεργίας από το 27% στα προ της κρίσης επίπεδα (8% το 2008);
«Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πολύ δύσκολη και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πότε το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, που αποτελεί το κλειδί για την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη. Από τα μέσα του 2012 υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της απασχόλησης.
Ωστόσο η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα εμποδίζει ακόμη την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας. Ο ρυθμός βελτίωσης αναμένεται σταδιακός στην αρχή, αλλά θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς υλοποιούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τονώνεται η ζήτηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk