Εξαντλείται η αντοχή των εξαγωγέων

«Αι ειδοί του Μαρτίου» δεν ήταν καλές για τους εξαγωγείς. Πολλοί έλληνες επιχειρηματίες παρακολουθώντας το κυπριακό θρίλερ να εξελίσσεται ήταν με κομμένη την ανάσα. Και είχαν δίκιο να ανησυχούν. Η κυπριακή αγορά είναι ή μάλλον ήταν από τους καλύτερους πελάτες των ελληνικών προϊόντων.

«Αι ειδοί του Μαρτίου» δεν ήταν καλές για τους εξαγωγείς. Πολλοί έλληνες επιχειρηματίες παρακολουθώντας το κυπριακό θρίλερ να εξελίσσεται ήταν με κομμένη την ανάσα. Και είχαν δίκιο να ανησυχούν. Η κυπριακή αγορά είναι ή μάλλον ήταν από τους καλύτερους πελάτες των ελληνικών προϊόντων. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών πλησίαζε το 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε περίπου 6% της συνολικής αξίας τους. Τελικώς η κυπριακή οικονομία κατέρρευσε και μαζί της οι ελληνικές εξαγωγές στο νησί. Υπολογίζεται ότι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις εφέτος μετά βίας θα εξαγάγουν προϊόντα μεγαλύτερης αξίας από 300 εκατ. ευρώ.

Και το αποτέλεσμα του Μαρτίου – η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 10,8% χωρίς τα πετρελαιοειδή και κατά 7,8% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών – ήταν ένα σαφές προμήνυμα ότι πλέον η αισιοδοξία των τριών τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα το 2012, δίνει τη θέση της τουλάχιστον στον σκεπτικισμό.
Είναι γεγονός ότι οι εξαγωγές ήταν το μοναδικό μέγεθος που από το 2010 ως και το 2012 είχε θετικό πρόσημο. Πέρυσι μάλιστα έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμη και το εντυπωσιακό 2008: ανήλθαν σε 27,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,8% του ΑΕΠ.
Και ίσως έχει δίκιο η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία επισημαίνει πως «χωρίς την αύξηση αυτή των εξαγωγών (57% σε σχέση με το 2007) η ύφεση στην Ελλάδα θα ήταν κατά τουλάχιστον 3 μονάδες του ΑΕΠ βαθύτερη, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας θα είχαν χαθεί». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η πρόεδρος του ΠΣΕ, «σήμερα οι αντοχές των εξαγωγέων εξαντλούνται».
Πράγματι στα οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το σύνολο των επιχειρήσεων, στη συνεχώς συρρικνούμενη εσωτερική αγορά, στις κοστολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως από την ενέργεια, που σε ορισμένους κλάδους πλησιάζουν ακόμη και το 60%, στο σκληρό ευρώ, προστίθεται και η ύφεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι προβλέψεις των εξαγωγέων για το 2013 έχουν «προσγειωθεί» στο περίπου 3%, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η αύξησή τους ήταν 5,1%. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον έχει αρχίσει να γίνεται ζοφερό. Μόλις πρόσφατα ορισμένες τράπεζες επιχειρούν να ανοίξουν κάποια κανάλια ρευστότητας – σημάδι αισιόδοξο αλλά εξαιρετικά περιορισμένο.
Τα τρόφιμα αποδεικνύονται «δυνατό χαρτί» για τις ελληνικές εξαγωγές. Παρουσιάζουν ισχυρή ανθεκτικότητα, έχουν συνεχείς αυξανόμενους ρυθμούς, έστω κι αν εφέτος ο ρυθμός τους έχει περιοριστεί – από 21,2% που ήταν η αύξηση εφέτος τον Ιανουάριο έχει περιοριστεί στο 4,8% τον Μάρτιο. Ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο, από τον Οκτώβριο του 2012, μόνο τον Μάρτιο του 2013 ήταν μονοψήφιος ο ρυθμός αύξησης.
Παράλληλα η ύφεση η οποία φαίνεται να επικρατεί σιγά-σιγά στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και το σκληρό ευρώ έχουν άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές των πρώτων υλών.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η κυρία Σακελλαρίδη, «υπάρχουν παράγοντες αισιοδοξίας για τη διατήρηση θετικών ρυθμών στις εξαγωγές και το 2013»: «Η στροφή προς τρίτες χώρες και δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες, η μετάβαση προς την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και η ανάπτυξη χρηματοδοτικών προϊόντων στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών θα συμβάλουν θετικά στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk