Η μεσογειακή κουζίνα είναι γνωστή για την προστασία που χαρίζει στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, η σκανδιναβική διατροφή προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Γνωστή ως δίαιτα Noma, η διατροφή των «Boρείων», είναι πλούσια σε μούρα, ψάρια και κυνήγι, γεγονός που κατά τους ειδικούς βοηθά στον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού και παράλληλα χαρίζει προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο από τον Βορρά, κατά τους ερευνητές, δεν έρχεται να αντικαταστήσει την ευεργετική μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Θα μπορούσε όμως να προσφέρει μια διατροφική λύση για τους κατοίκους βόρειων χωρών, οι οποίοι επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αδυνατούν να βρουν μεσογειακά προϊόντα.

Η Noma έλαβε την ονομασία της από το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, το οποίο χρησιμοποιεί για την παρασκευή των πιάτων του αποκλειστικά και μόνο ντόπια προϊόντα. Σύμφωνα με τον σεφ, Ρενέ Ρετζεπί, το βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin Noma έχει χτίσει το όνομά του βασιζόμενο αποκλειστικά σε σκανδιναβικές συνταγές οι οποίες περιλαμβάνουν σπαράγγια, μύρτιλλα, ψάρια και κράνα.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη γύρω από τη δίαιτα των Βορείων έρχεται από ειδικούς του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Φινλανδίας.

«Η μεσογειακή διατροφή, αντιπροσωπεύει το παραδοσιακό διατροφικό μοτίβο της νότιας Ευρώπης και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρκετών μορφών καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάτι Ουσιτούπα.

«Η αποδοχή της μεσογειακής διατροφής από λαούς της δυτικής Ευρώπης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις δυσκολίες προσαρμογής των παλιών τους διατροφικών μοτίβων σε αυτήν, τις πολιτισμικές διαφορές οι οποίες συνοδεύονται από διαφορετικά γευστικά γούστα όπως επίσης και στη δυσκολία εξεύρεσης συγκεκριμένων τροφών» εξηγεί ο καθηγητής. «Μια ισορροπημένη σκανδιναβική διατροφή λοιπόν, θα μπορούσε να προσφέρει την εναλλακτική στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή».

Στη μελέτη, έλαβαν μέρος 166 παχύσαρκα άτομα από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να συνεχίσουν τη διατροφή που έκαναν ως τότε, ενώ κάποιοι κλήθηκαν να υιοθετήσουν τη σκανδιναβική διατροφή.

Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Η διατροφή των Βορείων, περιελάμβανε μούρα (π.χ. φραγκοστάφυλα και μύρτιλλα), ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, πουλερικά, κυνήγι, ντόπια λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Αντίθετα η διατροφή των υπολοίπων περιελάμβανε προϊόντα «φτωχά» σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. το άσπρο ψωμί και λιπαρές τροφές όπως π.χ. βούτυρο.

Προστασία από τον Βορρά

Μετά την πάροδο 24 εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι δείκτες της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στην περίπτωση των εθελοντών που ακολουθούσαν τη σκανδιναβική διατροφή είχαν κάνει «βουτιά» της τάξεως του 4%, ενώ η «καλή» χοληστερόλη τους (HDL) είχε αυξηθεί.

Μελέτες στη μεσογειακή διατροφή, είχαν δείξει ότι, συγκριτικά, η διατροφή των «Νοτίων» μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κακής χοληστερόλης κατά 6%-9%.

Η… βόρεια δίαιτα πάλι, έδειξε να περιορίζει την παραγωγή χημικών ουσιών που οδηγούν σε φλεγμονές του αίματος και συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» σχολιάζει ο δρ Ουσιτούπα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Internal Medicine».