Αστεροειδής και το φεγγάρι του στη γειτονιά μας

Ένας διαστημικός βράχος περίπου εννέα φορές μεγαλύτερος από το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth II, o οποίος μάλιστα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει το δικό του φεγγάρι, θα περάσει σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη στις 23.59 το βράδυ της Παρασκευής.Παρακολουθήστε ζωντανά τη μετάδοση της NASA.

Ένας διαστημικός βράχος περίπου εννέα φορές μεγαλύτερος από το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth II, o οποίος μάλιστα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει το δικό του φεγγάρι, πέρασε σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη στις 23.59 το βράδυ της Παρασκευής.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη μετάδοση της NASA λίγο πιο κάτω σε αυτή τη σελίδα.

Ο αστεροειδής 1998 QE2 πέρασε εκείνη τη στιγμή από απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, βρέθηκε δηλαδή περίπου 15 φορές πιο μακριά από ό,τι η Σελήνη.

Ο βράχος είναι αρκετά μεγάλος, με διάμετρο γύρω στα 2,7 χιλιόμετρα, βρέθηκε όμως υπερβολικά μακριά για να γίνει ορατός με οπτικά τηλεσκόπια -η NASA τον παρακολουθεί με επίγεια ραντάρ στην Καλιφόρνια και το Πουέρτο Ρίκο.

Το πέρασμα θα μεταδοθεί στο παρακάτω παράθυρο μέσω του NASA TV:Live Video app for Facebook by Ustream

Video streaming by Ustream
Ο δορυφόρος του αστεροειδή Qe2 1998, με διάμετρο γύρω στα 600 μέτρα, ανακαλύφθηκε στις εικόνες των ραντάρ μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει η ΝASA, περίπου το 16% των αστεροειδών με διάμετρο άνω των 200 μέτρων ανήκουν σε δυαδικά συστήματα, βρίσκονται δηλαδή σε τροχιά γύρω από έναν άλλο αστεροειδή.

Τα ραντάρ αποκάλυψαν επίσης σκοτεινές περιοχές που υποδηλώνουν ότι η επιφάνεια του QE2 1998 είναι γεμάτη μεγάλες κοιλότητες.

Το παρακάτω βίντεο της NASA εξηγεί πώς τα επίγεια ραντάρ μπορούν να προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά αστεροειδών που δεν διακρίνονται με επίγεια τηλεσκόπια:

Ο QE2 1998 δεν θα περάσει ξανά τόσο κοντά από τη Γη για τους επόμενους δύο αιώνες.

Λόγω του δυνητικού κινδύνου πρόσκρουσης διαστημικών βράχων στη Γη, η NASA παρακολουθεί τα λεγόμενα «κοντικά στη Γη αντικείμενα» ή NEO, αστεροειδείς που βρίσκονται έξω από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, και ακολουθούν τροχιές που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

To 2016 η NASA θα εκτοξεύσει την αποστολή OSIRIS-REx, τη οποία έχει στόχο την λήψη δειγμάτων από τον αστεροειδή 1999 RQ36 και την μεταφορά τους στη Γη για μελέτη.

Αργότερα, γύρω στο 2019, ένα διαφορετικό σκάφος της NASA θα αναχωρήσει με αποστολή να συλλάβει έναν μικρό αστεροειδή και να τον μεταφέρει κοντά στη Σελήνη, προκειμένου να τον επισκεφθούν αστροναύτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk