Η Τίνα Κολόμβου και η Νικολέτα Ραφαηλίδου είναι τελειόφοιτες του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Δημιούργησαν το TiNiGroup και όλο κέφι, φαντασία και δημιουργικότητα συμμετείχαν στην έκθεση Design Lab Athens παρουσιάζοντας το project  StoodUpStool.                                 

H ΙΔΕΑ

«Το ‘StoodUpStool’ είναι ένα έπιπλο αφιερωμένο σε όσους αναμένουν να καταφθάσει το ραντεβού τους. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κάθισμα που θα τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους, ώστε να αναφέρεται και να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερους  ανθρώπους.

Μέσα από το ‘StoodUpStool’  θέλαμε να θίξουμε το θέμα των συναντήσεων και του χρόνου. Αναλογιστήκαμε όλες τις φορές που κάποιος “αναγκάζεται” να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο – σε όλους μας έχει συμβεί να περιμένουμε κάποιον ο οποίος έχει αργοπορήσει.

Παρατηρήσαμε πως σε μέρη με αυξημένη κίνηση, όπως είναι οι στάσεις Μετρό και οι πλατείες, συνωστίζονται άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν τους αργοπορημένους φίλους τους απασχολούμενοι με το κινητό τους, αποξενωμένοι από το υπόλοιπο περιβάλλον.

Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα έπιπλο-σημείο αναφοράς που θα θίγει χιουμοριστικά την σχέση των Ελλήνων με τον χρόνο και θα φέρνει τους “στημένους” πιο κοντά. Πλέον δεν θα κάθονται μεμονωμένα, αλλά σε μία εστία που θα δέχεται το λιγότερο δυο ανθρώπους.

                    
Η θέση του κάθε ατόμου έχει μία κλεψύδρα-μετρητή του χρόνου αναμονής του. Έτσι φτάνοντας κάποιος πρώτος στο σημείο της συνάντησης, σπρώχνει την μια πλευρά της πυραμίδας το κάθισμα ξεδιπλώνεται και ο χρόνος αρχίζει να “τρέχει”. Όταν έρθει η ώρα να φύγει, επαναφέρει το κάθισμα στην πρωταρχική του θέση και η κλεψύδρα αδειάζει.

                  
                                                
Το δυναμικό του σχήμα συγκεντρώνει τα βλέμματα, έτσι δημιουργεί στον περαστικό την ανάγκη να το πλησιάσει, να το επεξεργαστεί και εν τέλει να το  γνωρίσει. Σ’ αυτό συμβάλλει η ζεστή υφή και το χρώμα του ξύλου, με τα οποία ο χρήστης είναι εξοικειωμένος.

Το ‘StoodUpStool’ διακρίνεται από μια ιδιαίτερη και πολυμορφική αισθητική. Από την μια  ο αυστηρός όγκος του επίπλου όταν είναι κλειστό και από την άλλη το στοιχείο της έκπληξης όταν ανοίξει και εμφανίζεται η θέση του καθίσματος και η κλεψύδρα – μετρητής.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του StoodUpStool είναι πως η επιφάνεια του καθίσματος είναι προστατευμένη, με αποτέλεσμα να μην βρέχεται, να μην καίγεται από τον ήλιο και να μην σκονίζεται».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Παγκάκι εξωτερικού χώρου, διαστάσεων 106x106x98εκ. Τα δυο επάνω μισά κομμάτια της πυραμίδας αναδιπλώνονται προς τα έξω στα 48εκ. από το έδαφος και κατά 180ο, και έτσι προκύπτουν ισοσκελή τρίγωνα. Οι  εσωτερικές επιφάνειες των τριγώνων φιλοξενούν και από μια κλεψύδρα. Η βάση των τριγώνων αποτελεί και το κάθισμα του χρήστη. Κατασκευαστικά αποτελείται από γεωμετρικά ισομερή σχήματα τα οποία μπορούν να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες υλικού και να προκύψουν το ένα από το άλλο ελαχιστοποιώντας έτσι το χρόνο και το κόστος της παραγωγής.

Στοιχεία Επικοινωνίας: kon.kolomvou@gmail.com, nik_raf@hotmail.com