Nour στην αραβική γλώσσα σημαίνει φως και έτσι επέλεξε να ονομάσει η ελληνίδα δημιουργός κοσμημάτων Ελενα Σύρακα τη συλλογή που εμπνεύστηκε από τα εκθέματα του μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του μουσείου Μπενάκη. Η «NOUR» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2012, αλλά κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να βρεθεί στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα, γεφυρώνοντας έτσι με τον ιδανικότερο τρόπο τον κόσμο της Ανατολής με τη σύγχρονη αισθητική.

Η συλλογή έχει ήδη παρουσιαστεί στο El Hanager Arts Center, στο Opera House Yard του Καΐρου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου δρ Μοχάμεντ Σαμπέρ Αραμπ., κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μία ελληνίδα δημιουργό. Η Ελενα Σύρακα μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό της μέσω τηλεφώνου από την Αίγυπτο και μας μίλησε για την ιδέα πίσω από την έκθεση.

«Μου αρέσουν πολύ τα ισλαμικά εκθέματα και έτσι πρότεινα στο Μουσείο Μπενάκη να εμπνευστώ από τη συλλογή και να κάνω εκεί μία έκθεση για να γνωρίσει και περισσότερος κόσμος την ύπαρξη τους» εξηγεί. «Μελέτησα λοιπόν προσεκτικά τη συλλογή και έφτιαξα τα 45 κομμάτια της NOUR. Αυτό που με ελκύει ιδιαίτερα στην ισλαμική τέχνη είναι η χειροποίητη δουλειά που υπάρχει στα αντικείμενα της, είτε είναι χρηστικά, είτε διακοσμητικά» συμπληρώνει.

Οταν έμαθε ότι η συλλογή της, η οποία περιλαμβάνει 45 κοσμήματα από χρυσό 18 καρατίων και πολύτιμες πέτρες, θα μεταφερθεί στο Κάιρο ένιωσε μεγάλη χαρά. «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι στον αραβικό κόσμο και παρουσιάζω τη δουλειά μου. Το σημαντικό είναι ότι αυτό μου ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. Αγκαλιάζουν με μεγάλη θέρμη έναν καλλιτέχνη που εμπνέεται από την τέχνη τους» λέει. H σχεδιάστρια έχει αποτυπώσει με το δικό της μοναδικό τρόπο τα φυτικά μοτίβα των μεταξωτών υφασμάτων, τα χαρακτηριστικά και τα σχήματα από τις πανοπλίες, τα κράνη και τα σπαθιά στα χειροποίητα κοσμήματα.

Ο σκοπός της Ελενας Σύρακα μέσα από τη «NOUR» δεν ήταν να αντιγράψει τα αρχαία αντικείμενα. «Ηθελα να παρουσιάσω με μία σύγχρονη οπτική την έμπνευση μου, να δείξω δηλαδή το πώς εμπνεύστηκα και τι είναι αυτό που παρουσιάζω πλεόν ως σημερινός άνθρωπος και καλλιτέχνης» καταλήγει.

Μετά τη μεγάλη υποδοχή που επιφύλαξε στη συλλογή της ο κόσμος του Καίρου, η έκθεση μεταφέρεται σήμερα και στην πόλη της Αλεξάνδρειας, έτσι ώστε να έχει και εκεί το κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει τα εντυπωσιακά κοσμήματα. Οπως μας ενημέρωσε η ίδια, τα εγκαίνια στο Κάιρο έγιναν από τον έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη μαζί με τον υφυπουργό πολιτισμού και διευθυντή του Ταμείου Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμπου-Σεάντα, ενώ τα εγκαίνια στην Αλεξάνδρεια θα γίνουν από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.