Η ελβετική κυβέρνηση αποδέχθηκε τον συμβιβασμό που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τους αμερικανούς φοροφυγάδες οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται μια μακρά περίοδος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες με διακύβευμα το τραπεζικό απόρρητο που απολαμβάνουν οι καταθέτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα ή υποκαταστήματα στην Ελβετία.
Η συμφωνία κρίνεται «επαχθής» από τους οικονομικούς αναλυτές, όμως για τη Βέρνη ο μη συμβιβασμός θα είχε ακόμη χειρότερες συνέπειες. «Πρόκειται για μονομερή πρόταση από την αμερικανική πλευρά. Δεν είχαμε περιθώριο διαπραγμάτευσης» διευκρίνισε με δηλώσεις της η υπουργός Οικονομικών Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.
Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο οι τράπεζες της χώρας θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. Μέρος από το ποσό θα καλύψει αρχικά η ελβετική συνομοσπονδία για λογαριασμό των τραπεζών. Αλλωστε ο διακανονισμός αφορά τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, όπως η UBS και η Credit Suisse, καθώς και μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν στα καντόνια της Ζυρίχης και της Βασιλείας. Στην ίδια συμφωνία εντάσσονται και οι καταθέτες τριών ισραηλινών τραπεζών με έδρα στην Ελβετία, καθώς και η ελβετική θυγατρική της HSBC.
Κάθε τράπεζα θα αποφασίσει αυτόνομα για το αν θα συνυπογράψει τη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει την υποχρέωση δημοσιοποίησης των ονομάτων αμερικανών πελατών που υπολογίζονται συνολικά σε 10.000. Σύμφωνα με έναν άλλο όρο της συμφωνίας οι ελβετικές τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα ονόματα των υπαλλήλων τους που διαχειρίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα χαρτοφυλάκια αμερικανών πελατών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των ελβετικών εφημερίδων «Neue Zurcher Zeitung» και «Tages Anzeiger» οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν στις ΗΠΑ ακόμη και την εμπιστευτική αλληλογραφία των υπαλλήλων με τους πελάτες προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των ποσών που απέκρυψαν οι τελευταίοι από τις φορολογικές αρχές. Η περίοδος αναφοράς φθάνει σε βάθος δεκαετίας, κάτι που σημαίνει πως τα ευρήματα για την Ουάσιγκτον μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα από ό,τι υπολογίζεται. Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 η UBS είχε καταβάλει πρόστιμο μεγαλύτερο από 600 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ προκειμένου να κλείσει εκκρεμείς υποθέσεις 4.450 πελατών της.
Αλλωστε οι αμερικανικές Αρχές έχουν και «κρυφούς άσους» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Την περασμένη χρονιά η Υπηρεσία Εγχώριου Εισοδήματος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι κατέβαλε 104 εκατ. δολάρια σε πρώην τραπεζίτη της UBS ο οποίος είχε στη διάθεσή του στοιχεία για αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετικούς λογαριασμούς.
Πάντως η χρήση «ανορθόδοξων μεθόδων» για τον εντοπισμό φοροφυγάδων είναι το ύστατο μέτρο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές των «New York Times». Στις αρχές του μήνα οι εισαγγελικές αρχές απηύθυναν προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση του Λιχτενστάιν ζητώντας τη συνεργασία της για την αποκάλυψη αμερικανών φοροφυγάδων. Οι ΗΠΑ έχουν βάλει από το 2008 στο στόχαστρο οκτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικά σχήματα του πριγκιπάτου μέσω των οποίων αποκρύπτονται κάθε χρόνο εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων.

HeliosPlus