Υπό ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα συνεχίζει να λειτουργεί ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο δυόμισι μήνες μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στα δύο μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού. Και ενώ η πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου και εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας προχωρεί, οι κόντρες σε πολιτικό επίπεδο τόσο για τον τρόπο διάσωσης που αποφασίστηκε όσο και για την πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα επαναφοράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νησιού σε… καθεστώς ευρώ ανακοίνωσε την Τρίτη την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σορώτου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου. Ο έλληνας τραπεζίτης, με 34 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, έχει στο βιογραφικό του την επιτυχία διάσωσης της πρώην Aspis Bank, η οποία κατέληξε, μετά το συμμάζεμα που πραγματοποίησε ο ίδιος, ως επικεφαλής της διοίκησής της, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ο κ. Σορώτος αναλαμβάνει τα ηνία της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, εν αναμονή της οριστικοποίησης του τελικού ποσοστού «κουρέματος» στους πελάτες της με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Ηδη το 37,50% των υπολοίπων πάνω από αυτό το όριο έχει μετατραπεί σε μετοχές, ενώ δεσμευμένο παραμένει ένα επιπλέον 22,5% στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η χρήση του για την ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού ιδρύματος.
Η συζήτηση πάντως για τον τρόπο και το τίμημα μεταβίβασης των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει σταματήσει. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης σημείωσε ότι η πώληση τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο και χαρακτήρισε το τίμημα πώλησης «ικανοποιητικό, υπό τις περιστάσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι όροι της συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των δύο Eurogroup του Μαρτίου». Κληθείς να σχολιάσει τα κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου λόγω της αρνητικής υπεραξίας που προέκυψε από τη συναλλαγή αγοράς των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι «είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα» και πρόσθεσε ότι «θα αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές στο νησί, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των κατοίκων και δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα, το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά φυσικό πρόσωπο ή τα 500 ευρώ ημερησίως ανά νομικό πρόσωπο.
Επίσης, απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών, ενώ επιτρέπεται:
(i) η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων ως 10.000 ευρώ μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα, προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού·
(ii) η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων ως 50.000 ευρώ μηνιαίως ανά νομικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα, προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού·
(iii) η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων ως 300.000 ευρώ ανά συναλλαγή σε λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εντός της Δημοκρατίας, για την αγορά αγαθών ή και υπηρεσιών.

HeliosPlus