Ένα φόρεμα που θα χαρίζει στην κάτοχό του λίγη από την αίγλη της… Spiderwoman, χάρη στην πανίσχυρη ύφανσή του με μετάξι αράχνης έφτιαξε η ιαπωνική εταιρεία Spiber.

To υλικό από το οποίο έχει δημιουργηθεί το μπλε κοκτέιλ φόρεμα, έχει λάβει την ονομασία Qmonos, η οποία προέρχεται από την ιαπωνική λέξη kumonosu, που σημαίνει ιστός αράχνης.

Το μετάξι αράχνης είναι περίπου πέντε φορές ισχυρότερο από το ατσάλι και πολύ πιο ελαστικό από το νάιλον. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, σε περίπτωση που το μετάξι της αράχνης χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μιας πανοπλίας, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ανθεκτικότερο του κέβλαρ, ανάλογα με το είδος της αράχνης από το οποίο προέρχεται το μετάξι.

«Αραχνοΰφαντο» υλικό μπαλαντέρ

Λόγω της μεγάλης αντοχής, της ελαστικότητας και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το μετάξι της αράχνης μαγνητίζει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή μιας νέας γενιάς υπερανθεκτικών προϊόντων – από «άτρωτα» σχοινιά για αλεξίπτωτα, μέχρι στολές αστροναυτών και τεχνητά αιμοφόρα αγγεία.

Η μεγάλη δυσκολία ωστόσο, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι αράχνες παράγουν μια μικροσκοπική ποσότητα μεταξιού με σκοπό την ύφανση του ιστού τους, αφομοιώνοντας μάλιστα ταχύτατα το μετάξι που τυχόν περισσεύει. Για τον λόγο αυτόν, η Spiber ανέπτυξε μια τεχνολογία η οποία βασίζεται σε συνθετικά γονίδια τα οποία οδηγούν βακτήρια στην παραγωγή φιβροΐνης, της δομικής πρωτεΐνης του μεταξιού της αράχνης. Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, η εταιρεία είναι σε θέση να υφαίνει τη φιβροΐνη σε ύφασμα.

«Το ύφασμα Qmonos θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από διάφορες βιομηχανίες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι φαρμακοβιομηχανίες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Καζουχίντε Σεκιγιάμα.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια κατασκευαστική διαδικασία η οποία δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο» τονίζει.

Σε δύο χρόνια μαζική παραγωγή

H εταιρεία Spiber αποτελεί τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Κέιο, στο Τόκιο. Μέχρι στιγμής έχει συνολικά καταθέσει 16 ευρεσιτεχνίες γύρω από την τεχνογνωσία της επεξεργασίας του μεταξιού της αράχνης.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία ετοιμάζεται να ενώσει τις δυνάμεις της μάλιστα με την Kojima Industries για την κατασκευή ενός εργοστασίου, με δυνατότητα μηνιαίας παραγωγής περίπου 100 κιλών συνθετικού μεταξιού. Η Spiber στοχεύει μέχρι το 2015 να έχει αγγίξει τη μαζική παραγωγή των 10 τόνων συνθετικού μεταξιού τον χρόνο.

Το κλασικό υπερ-φόρεμα εκτίθεται στο συγκρότημα κτιρίων Roppongi Hills στο Τόκιο, στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας γύρω από την τεχνολογία που κρύβει το υλικό Qmonos.