Ζωντανή στον δρόμο της πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 έμεινε η εθνική ομάδα ανδρών στέλνοντας ταυτόχρονα θετικά μηνύματα _χωρίς να λείπουν και οι σκιές_ και ενόψει των επικείμενων μπαράζ με το Βέλγιο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2013. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στον προκριματικό όμιλο του Χάλμσταντ επικρατώντας της Νορβηγίας (3-2), της Ισλανδίας (3-0) και της οικοδέσποινας Σουηδίας (3-0) και θα βρεθεί πλέον στις αρχές του επόμενου χρόνου στον τελευταίο (τρίτο) προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Η ομάδα των κκ. Αλέκου Λεώνη και Σωτήρη Δρίκου αν και έκανε ποδαρικό με μια δύσκολη νίκη επί της Νορβηγίας όπου εμφανίστηκαν μερικές σοβαρές αδυναμίες στην υποδοχή, στο σερβίς και στα λάθη κατάφερε να αντεπεξέλθει δείχνοντας χαρακτήρα νικητή. Στον κρίσιμο αγώνα μάλιστα με τη Σουηδία που θεωρητικά ήταν ο κυριότερος αντίπαλός της για την πρόκριση κατάφερε να εμφανισθεί βελτιωμένη σε υποδοχή και σερβίς όπως εκτίμησε και ο κ. Λεώνης. «Με τη Σουηδία παίξαμε πολύ καλά. Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με τον Κοκκινάκη για να δέσουμε την υποδοχή μας και αυτό έγινε, δίνοντας μας έτσι το δικαίωμα να παίξουμε γρήγορα πάνω στο φιλέ. Καταφέραμε να περιορίσουμε στην επίθεση τον Νίλσον, μπορεί να μην είχαμε άσους αλλά κάναμε καλό τακτικό σερβίς και παίξαμε καλά στο μπλοκ-άμυνα».

Η επίτευξη του πρώτου στόχου στον δρόμο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έφερε χαμόγελα στην εθνική ομάδα. Οι διεθνείς όμως είναι αισιόδοξοι για έναν επιπλέον λόγο όπως αποκαλύπτει ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Προύσαλης. «Η γενικότερη αισιοδοξία μου πηγάζει από την τεράστια θέληση που υπάρχει στην ομάδα, παίκτες και προπονητές και την Ομοσπονδία για να περάσει η Εθνική. Από κει και πέρα είχα πει ότι αυτή η ομάδα προπόνηση με την προπόνηση, παιχνίδι με παιχνίδι θα γίνεται καλύτερη κι αυτό φάνηκε κι εδώ. Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμοι θα είμαστε το Σάββατο στο πρώτο ματς κόντρα στο Βέλγιο, αν και το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι υγιείς».

Η αποστολή της Εθνικής επιστρέφει σήμερα αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ορεστιάδα (μέσω Κωνσταντινούπολης) κι από την Τρίτη θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το πρώτο παιχνίδι με το Βέλγιο για τα μπαράζ πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2013 (1/6 το πρώτο ματς στην Ορεστιάδα και 8/6 το δεύτερο ματς στο Κόρτραικ του Βελγίου).
Οσον αφορά τα προκριματικά του Παγκοσμίου εκτός από την Ελλάδα το εισιτήριο σφράγισαν ακόμη οι Κροατία, Σλοβενία, Εσθονία, Βέλγιο, ΠΓΔΜ. Η μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στην Κροατία όπου η Ολλανδία ηττήθηκε από την οικοδέσποινα και έμεινε στη δεύτερη θέση. Στον τελευταίο προκριματικό γύρο (3-5 Ιανουαρίου 2013) θα συμμετάσχουν οι έξι ομάδες που πήραν την πρόκριση από τον πρώτο προκριματικό γύρο, οι δύο ομάδες που θα προκριθούν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και οι 12 κορυφαίες της ευρωπαϊκής κατάταξης. Θα σχηματιστούν λοιπόν πέντε όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και ο πρώτος κάθε ομίλου, μαζί με τον καλύτερο δεύτερο, θα προκριθούν στα τελικά. Επίσης, εκεί θα βρεθούν και οι δύο πρώτοι του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013.

Η εθνική γυναικών

Η εθνική γυναικών δεν κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στον όμιλό της αφού ηττήθηκε στο ντέρμπι του ομίλου από την οικοδέσποινα Σλοβακία με 3-1. Η ελληνική ομάδα που είχε νικήσει με 3-0 το Λιχτενστάιν και την Αυστρία θα συμμετάσχει στον δεύτερο προκριματικό γύρο από όπου θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στον τελευταίο προκριματικό γύρο. Στο δεύτερο προκριματικό γύρο θα αγωνισθούν ακόμη Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Ελβετία, Ουγγαρία, και Λετονία.