Ακόμα ένα άτομο πέθανε στη Σαουδική Αραβία από τον ιό MERS, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με το SARS, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των θανάτων στους 23. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει ότι ο ανταγωνισμός των ερευνητών για τα πολύτιμα δείγματα του ιού καθυστερεί τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κατάστασης.

Πού εντοπίζονται κρούσματα

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιδημίας στην οποία έχουν μολυνθεί συνολικά 44 άνθρωποι. Τα 14 από τα κρούσματα αυτά αναφέρθηκαν στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στην Τυνησία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ιός, ο οποίος ονομάστηκε την περασμένη εβδομάδα Κορονοϊός Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS) προκαλεί σοβαρή πνευμονία και ενίοτε νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με ΠΟΥ υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πόλεμος για τις πατέντες

Στη γενική συνέλευση του ΠΟΥ που πραγματοποιείται στην έδρα του στη Γενεύη, η διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν έκανε λόγο για ασαφείς κανόνες όσον αφορά την ανταλλαγή δειγμάτων μεταξύ χωρών. Κατηγόρησε επίσης ορισμένους ερευνητές ότι καθυστερούν τις έρευνες επειδή προσπαθούν να εξασφαλίσουν πνευματικά δικαιώματα για τεχνικές ανάλυσης και διαγνωστικά τεστ για τον ιό.

«Γιατί να στείλουν οι επιστήμονες δείγματα σε άλλα εργαστήρια, σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας, και να επιτρέψουν έτσι σε άλλους να κατοχυρώσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας;» είπε η Τσαν.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το θέμα προέκυψε λόγω ενός δείγματος που εστάλη ανεπίσημα από σαουδάραβα ερευνητή στον Ρον Φουσιέ, κορυφαίο ιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας.

Στο στόχαστρο ο Ρον Φουσιέ

Ο Φουσιέ προσδιόρισε τη γενετική αλληλουχία του MERS και τον αναγνώρισε ως νέο ιό. Στη συνέχεια όμως η διεύθυνση του ερευνητικού του κέντρου κατοχύρωσε με πατέντα τη διαδικασία και απαίτησε από άλλους ερευνητές που ζητούσαν δείγματα να υπογράψουν μια συμφωνία, η οποία θα οδηγούσε στην καταβολή πληρωμής.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τώρα τον δρα Φουσιέ ότι καθυστέρησε να τους ενημερώσει για τον ιό: «Υπήρξε μια καθυστέρηση τριών μηνών, στη διάρκεια της οποίας δεν γνωρίζαμε για την ύπαρξη του ιού» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Ζιάντ Μεμίς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολλανδική πατέντα καθυστερεί την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ.

Το θέμα σχολίασε στη συνέλευση και ο Κεΐτζι Φουκούντα, αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ, ο οποίος επισήμανε ότι ο ΠΟΥ «πασχίζει με τα διαγνωστικά τεστ» λόγω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των ασαφών κανόνων για την ανταλλαγή δειγμάτων.

Η απάντηση του ερευνητή

Στην Ολλανδία, πάντως, ο δρ Φουσιέ δήλωσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε να στείλει δείγματα σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα, και υποστήριξε ότι «περιορισμοί υπάρχουν μόνο για την εμπορική αξιοποίηση και την προώθηση του ιού σε τρίτους».

Επικρίσεις για το χειρισμό της κατάστασης δέχεται πάντως και η Σαουδική Αραβία, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι φέρονται να θεωρούν ανεπαρκή τα δεδομένα που ανακοινώνονται για τον ιό.

Το Ριάντ ανακοίνωσε πάντως ότι θα στείλει δείγματα του ιού και στις ΗΠΑ.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ συνεχάρη αντίθετα την Κίνα για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη νέα γρίπη των πτηνών Η7Ν9.