Πέντε ασθενείς με εγκεφαλικό σε σοβαρή κατάσταση έδειξαν μικρά σημάδια βελτίωσης μετά από έγχυση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλό τους.

Η δοκιμή

Οι πέντε αυτοί ασθενείς συμμετέχουν σε μια μικρή κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει συνολικά εννέα άτομα (από την ηλικία των 60 ως την ηλικία της δεκαετίας των 80). Η δοκιμή λαμβάνει χώρα στο Νότιο Γενικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης και στόχος είναι να αποδειχθεί η ασφάλεια της διαδικασίας που αφορά έγχυση των βλαστικών κυττάρων απευθείας στην πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη δοκιμή είναι μια από τις ελάχιστες που αφορούν χρήση βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς παγκοσμίως.

Τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο Τρίτη από τον καθηγητή Κιθ Μούιρ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια στο Λονδίνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες από τη βλαστοκυτταρική θεραπεία στους ασθενείς ενώ περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες παρουσιάζουν βελτίωση.

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η (έστω και ελαφριά) αυτή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών είναι το αποτέλεσμα της στενής παρακολούθησης και της συνεχούς ιατρικής φροντίδας που λαμβάνουν και όχι της θεραπείας με τα βλαστικά κύτταρα. Είναι ήδη γνωστό ότι η φροντίδα και η παρακολούθηση προκαλούν ένα «placebo effect» στους ασθενείς το οποίο έχει θετική επίδραση στην υγεία τους.

Παλαιά εγκεφαλικά επεισόδια

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως πιστεύεται, οι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν εμφανίζουν βελτίωση αν έχουν ήδη παρέλθει έξι μήνες από το επεισόδιο– όλοι όμως οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν υποστεί εγκεφαλικό μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών πριν από την εφαρμογή της θεραπείας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μούιρ στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΒC η βελτίωση που εμφάνισαν οι πέντε ασθενείς ήταν λοιπόν μη αναμενόμενη. «Φαίνεται περίεργο η βελτίωση να οφειλόταν μόνο στο φαινόμενο placebo. Βλέπουμε αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε δεν θα έπρεπε να εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης, να έχουν πρόοδο. Είδαμε ασθενείς που μπορούν πλέον να κινούν τα δάχτυλά τους και οι οποίοι βρίσκονταν επί έτη σε κατάσταση πλήρους παράλυσης. Είδαμε ανθρώπους να μπορούν να περπατήσουν μέσα στο σπίτι τους ενώ προηγουμένως έκαναν μερικά βήματα μόνο με βοήθεια. Κάποιοι άλλοι κατάφεραν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους».

Οι έστω και μικρές αυτές αλλαγές επέτρεψαν στους ασθενείς να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους – να μπορούν για παράδειγμα να ντύνονται μόνοι τους, να περπατούν μόνοι τους και να είναι πιο ανεξάρτητοι.

Μακροπρόθεσμη βελτίωση

«Περιμέναμε ότι θα βλέπαμε πολύ μικρές αλλαγές καθώς και ότι αν βλέπαμε αλλαγές αυτές θα ήταν βραχυπρόθεσμες. Είδαμε όμως βελτιώσεις που διήρκεσαν μακροπρόθεσμα».

Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή δημιουργήθηκαν πριν από 10 χρόνια από ένα δείγμα νευρικού ιστού που είχε ληφθεί από έμβρυο.

Αργότερα εφέτος αναμένεται να ξεκινήσει δεύτερη κλινική δοκιμή προκειμένου να προσδιοριστεί αν πράγματι η βελτίωση που παρουσίασαν οι ασθενείς οφείλεται στη θεραπεία. Ακόμη και αν αυτό αποδειχθεί, θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού η προσέγγιση καταστεί ευρέως διαθέσιμη στην κλινική πράξη.