Ηταν Απρίλιος του 2005 όταν ο πρώην υπεύθυνος ακαδημιών της ΑΕΚ Τόνι Σαβέβσκι πέρασε την πόρτα του γραφείου τού τότε προέδρου της ΠΑΕ κ. Ντέμη Νικολαΐδη λέγοντάς του τα ακόλουθα: «Υπάρχει ένας 17χρονος κεντρικός αμυντικός στον Απόλλωνα Πεταλιδίου ο οποίος σε έναν χρόνο θα είναι βασικός στην πρώτη ομάδα. Πρέπει να τον αποκτήσουμε οπωσδήποτε». Εκτός από την (προφανή για κάποιον που δεν σκαμπάζει πολλά από γεωγραφία) ερώτηση «πού βρίσκεται αυτό το Πεταλίδι;», ο τότε διοικητικός ηγέτης της Ενωσης ζήτησε και περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του ποδοσφαιριστή. Το σοφότερο όλων όμως ήταν ότι εμπιστεύθηκε την κρίση του Σαβέβσκι και αποφάσισε την ένταξη του νεαρού από τη Μεσσηνία στο κιτρινόμαυρο ρόστερ.
Ο ποδοσφαιριστής, που στη δεύτερη σεζόν του στην Ενωση ήταν βασικός και μάλιστα αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενδέχεται το βράδυ του Σαββάτου να κάθεται σε μια θέση του Γουέμπλεϊ παρακολουθώντας την επόμενη ομάδα της καριέρας του, την Ντόρτμουντ, να αγωνίζεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Ο έφηβος εκείνος για τον οποίο μιλούσε με τόση σιγουριά ο κ. Σαβέβσκι είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος στα 25 χρόνια του πια και έχοντας καταξιωθεί στην Μπουντεσλίγκα, πραγματοποιεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του με τη μεταγραφή του σε μια από τις πιο οργανωμένες και σαγηνευτικές ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ευρώπη την τελευταία τριετία.
«Να μείνω εδώ και να σταματήσουν τα πέρα – δώθε» ευχήθηκε ο διεθνής κεντρικός αμυντικός μετά την υπογραφή του πενταετούς διάρκειας συμβολαίου με τη δεύτερη ομάδα στην καριέρα του (μετά την ΑΕΚ) η οποία αγωνίζεται με κιτρινόμαυρες εμφανίσεις. Βλέπετε, στα επτά χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του (καθώς η σεζόν 2005-06 στην ΑΕΚ ήταν αναγνωριστική και περιελάμβανε τον δανεισμό του στη Νίκη Βόλου) ο Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες!
Αποχώρησε από την Ενωση το καλοκαίρι του 2008 για την ιταλική Τζένοα και ύστερα από δύο εξαιρετικές σεζόν αποκτήθηκε από τη Μίλαν πραγματοποιώντας τη σπουδαιότερη μεταγραφή που πήρε ποτέ έλληνας ποδοσφαιριστής, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ροσονέρι έχουν κατακτήσει επτά φορές το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ). Ωστόσο το πέρασμά του από την ομάδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αποδείχθηκε επιτυχές καθώς περιορίστηκε σε μόλις πέντε εμφανίσεις στο Καμπιονάτο.
Το καλοκαίρι του 2011 η γερμανική Βέρντερ προχώρησε στον δανεισμό του από τη Μίλαν και αφού ο Παπασταθόπουλος έπεισε με τις εμφανίσεις του ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μπουντεσλίγκα, έναν χρόνο αργότερα η ομάδα της Βρέμης προχώρησε στην αγορά του. Και την Παρασκευή (24/5) τον παραχώρησε στην Ντόρτμουντ αντί 10 εκατ. ευρώ, ενώ τον είχε κάνει δικό της με μόλις 3,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή της ομάδας Γιούργκεν Κλοπ καθώς η συζήτηση που είχα μαζί του ήταν καταλυτική για να πάρω την απόφαση και να υπογράψω συμβόλαιο διάρκειας πέντε χρόνων. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας Μίκαελ Ζοργκ για τη σημαντική συμβολή του στην ολοκλήρωση της μεταγραφής» τόνισε μετά τις υπογραφές με τον γερμανικό σύλλογο ο 25χρονος στόπερ που θέλει να πιστεύει ότι ως τα 30 του δεν θα χρειαστεί να αλλάξει και πάλι φανέλα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Μαΐου 2013

HeliosPlus