Το ακουμπάτε για λίγο στο μέτωπό σας και λίγο αργότερα τα αποτελέσματα μεταδίδονται ασύρματα στο κινητό: καρδιακή συχνότητα, θερμοκρασία, επίπεδα οξυγόνου, ρυθμός αναπνοής, αρτηριακή πίεση και πλήρες ηλεκτροκαρδιογράφημα. H νεοσύστατη καλιφορνέζικη εταιρεία Scanadu παρουσίασε το Scanadu Scout, μια φορητή ασύρματη συσκευή που θυμίζει το «tricorder», το διαγνωστικό γκάτζετ του Star Trek.

Η συσκευή

Η στρογγυλή, επίπεδη συσκευή φέρει στη μία πλευρά της μια κάμερα και μια σειρά από αισθητήρες που παρακολουθούν τις βασικές ζωτικές λειτουργίες. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε δέκα δευτερόλεπτα και τα αποτελέσματα μεταδίδονται μέσω Bluetooth σε συσκευές iOS και Android.

Το Scanadu Scout δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε κλινικές μελέτες, ωστόσο η εταιρεία που το ανέπτυξε φιλοδοξεί μια μέρα να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας από την FDA, την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η συσκευή πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. Για παράδειγμα, η Scanadu δεν διευκρινίζει πώς μπορεί να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα στο μέτωπο. Δεν διευκρινίζει επίσης πώς ακριβώς μετρώνται τα «επίπεδα στρες» (αν και το άγχος είναι θεωρητικά δυνατό να μετρηθεί από την εφίδρωση, η οποία αλλάζει την αγωγιμότητα του δέρματος).

Έμμεση είναι εξάλλου και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: σύμφωνα με τη Scanadu το σύστημα υπολογίζει την πίεση μετρώντας το «χρόνο διέλευσης παλμικού κύματος», δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται ένας παλμός για να φτάσει από την καρδιά σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Η περίπτωση των επιπέδων οξυγόνου ίσως είναι πιο απλή, καθώς ο μέτρηση γίνεται συχνά, ακόμα και στα νοσοκομεία, με υπέρυθρες ακτίνες που διαπερνούν το δέρμα και μετρούν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο.

Εφόσον όμως οι μετρήσεις του Scout αποδειχθούν αξιόπιστες, η νέα συσκευή θα μπορούσε να γίνει πολύτιμο εργαλείο για γιατρούς και χρόνια ασθενείς. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η Scanadu χρειάστηκε μόλις δύο ημέρες για να συγκεντρώσει τα 200.000 που χρειαζόταν για την ανάπτυξη της συσκευής στο Ιndigogo, μια διαδικτυακή υπηρεσία εύρεσης επενδυτών.