Αυτό που αξίζει ο ταξιδιώτης να ανακαλύψει στην Πόλη είναι πέρα από τα αξιοθέατα και τα μνημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Είναι στο πολύβουο Μπέγιογλου, όπου διασταυρώνονται οι ντόπιοι με τους τουρίστες, οι γρήγοροι ρυθμοί μιας μεγαλούπολης με τη νοσταλγία για την άλλοτε ρωμαίικη γειτονιά του Πέραν και οι κατοικίες της αστικής τάξης, ως κληροδότημα περασμένων χρόνων, με το σημερινό λαϊκό ανθρώπινο μωσαϊκό. Είναι στο τσάι και στους μεζέδες κάποιου συνοικιακού μαγαζιού και στις νοστιμιές του δρόμου, όπως τα σάντουιτς με ψάρι. Είναι, τελικά, στη νοστιμάδα των ανθρώπων.

To καφέ της Σμύρνης στο Κολωνάκι της πόλης

Στην πλατεία Ταξίμ, και στην ομώνυμη γειτονιά, χτυπά η καρδιά του Μπέγιογλου. Εκεί βρίσκονται τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, το Ζάππειον Παρθεναγωγείον και ο ορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας. Από το κέντρο της πλατείας, όπου δεσπόζει το τετράπλευρο μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, θα χαρτογραφήσετε την πορεία σας: Στα αριστερά της Αγίας Τριάδας, μπορείτε να κατηφορίσετε την οδό Σιρασέλβιλερ για να καταλήξετε στην όμορφη συνοικία Τζιχάνγκιρ, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «το Κολωνάκι της Πόλης» (ίσως αδικώντας έτσι την ιστορία και την αισθητική της, αλλά δίνοντας παράλληλα ένα επαρκές στίγμα στον τουρίστα). Εκεί, το πιο ξακουστό μέρος για να ξαποστάσετε και να συναναστραφείτε κατοίκους της Πόλης είναι το κουκλίστικο Café Smyrna.

Στα πέριξ της Ταξίμ

Από την πλατεία Ταξίμ ξεκινά, επίσης, η διάσημη οδός Ιστικλάλ (που στα τουρκικά σημαίνει «Οδός της Ανεξαρτησίας»). Περπατώντας τον εμπορικότερο πεζόδρομο της Πόλης θα κάνετε πολλές στάσεις – και όχι μόνο μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων: λίγο παρακάτω από το Λύκειο Γαλατασαράι, σε έναν μικρό παράδρομο, θα συναντήσετε το Ara Café του παγκοσμίως γνωστού φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ. Θα πιείτε τον καφέ σας χαζεύοντας τις ασπρόμαυρες εικόνες του και τα βιτρό παράθυρα, περιστοιχιζόμενοι από τον φοιτητόκοσμο της Κωνσταντινούπολης. Στο εστιατόριο Borsa θα μπείτε για να δοκιμάσετε το κεμπάπ του και άλλα παραδοσιακά πιάτα. Επειτα, θα κατευθυνθείτε για «το καλύτερο προφιτερόλ του κόσμου» στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο Inci: το ιστορικό κτίριο στο οποίο λειτουργούσε από το 1944 έπεσε «θύμα» της αναπτυξιακής ανάπλασης και το πρόσφατο κλείσιμο του Inci έγινε θέμα στις εφημερίδες – τελικά, το νέο ότι μεταστεγάζεται στην κοντινή οδό Μις επανέφερε τη γαλήνη. Το βράδυ μάλλον θα κατευθυνθείτε είτε στο δημοφιλές μπαρ-εστιατόριο 360 είτε στο Araf, το οποίο τιμούν για ποτό και χορό νέοι και καλλιτέχνες.

Μπακλαβά και Γαλατά

Από την Ιστικλάλ ή θα πάρετε το μικροσκοπικό τραμ (του 1875!) για ένα ταξίδι στον χρόνο ή θα συνεχίσετε με τα πόδια για να χαθείτε στα στενά και να χαζέψετε σε καταστήματα με κάθε λογής μουσικά όργανα. Κάπως έτσι, θα φτάσετε στη γραφική περιοχή του Γαλατά, την οποία μόλις συναντήσετε θα πείτε πως εάν ήσασταν κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, εκεί θα θέλατε να μένετε. Από τον – ύψους 61 μέτρων – Πύργο του Γαλατά, η πανοραμική θέα στον Κεράτιο κόλπο είναι μαγευτική. Μετά, θα βρεθείτε στο Καράκιοϊ, για βόλτα και για τον περίφημο μπακλαβά (στο πρώτο κατάστημα) του Güllüoğlu. Η γέφυρα του Γαλατά δεσπόζει στην περιοχή και ενώνει τις δύο δυτικές ακτές. Εσείς θα τη διανύσετε αργά (η Κωνσταντινούπολη και τα μνημεία της απλώνονται ολόγυρα) για να φτάσετε στο Εμίνονου. Από εκεί, μπορείτε να πάρετε το βαπόρι και να περάσετε στην ασιατική πλευρά της πόλης, όπου αξίζει να ανακαλύψετε το Καντίκιοϊ και τις αγορές του.

Εάν το αφήσετε για αργότερα, φροντίστε να κάνετε περίπατο στην παραλία του Εμίνονου. Θα επισκεφθείτε τη διάσημη Αιγυπτιακή Αγορά των μπαχαρικών για τις… προμήθειες της πολίτικης κουζίνας. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται και η Σκεπαστή Αγορά, ένα από τα διασημότερα παζάρια του κόσμου σε ένα πολυδαίδαλο συγκρότημα όπου θα βρείτε κάθε λογής αγαθά, θα εξασκήσετε το ταλέντο σας στο παζάρι και θα εντυπωσιαστείτε επειδή θα είναι από τις λίγες φορές στη ζωή σας που θα βλέπετε τόσο πολλά χρώματα μαζεμένα. Σημειωτέον ότι οι Ελληνες είναι αναγνωρίσιμοι και αγαπητοί, και οι Ελληνίδες θα ακούσουν πολλές φορές μια ανατολίτικη εξομολόγηση που συνοψίζεται στη φράση: «Μαρία, σ’ αγαπώ».

Οταν πονέσουν τα πόδια σας, καθήστε κάπου για ένα τσάι και πάρτε δυνάμεις, προτού πάρετε τον δρόμο για το κοντινό Σουλταναχμέτ, το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με την Αγία Σοφία και το λεγόμενο «Μπλε Τζαμί» αντικριστά, αλλά και, στη συνέχεια, το διάσημο ανάκτορο Τοπ Καπί.

Στη σκιά του Σουλεϊμάν

Αφού επισκεφθείτε και περιηγηθείτε στο υπέροχο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, άλλοτε κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα πάτε στην περιοχή Μπεσίκτας για βόλτα στην Προκυμαία, για την ατμοσφαιρική συνοικία Μπέμπεκ (που είναι δημοφιλής στους ντόπιους μεταξύ άλλων για τα παραλιακά café) και για τη γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει – και οδικώς – τη συνοικία Ορτάκιοϊ με την ασιατική ακτή. Στο Ορτάκιοϊ (που αποδίδεται ως «Μεσοχώρι») θα θαυμάσετε στην παραλία το ομώνυμο τζαμί και θα δοκιμάσετε το τοπικό «kubir», δηλαδή ψητή πατάτα γεμιστή με ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Προτού αποχωρήσετε από την ευρύτερη περιοχή της Μπεσίκτας, μπορείτε να επισκεφθείτε και το δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί της πόλης, το τέμενος του Σινάν Πασά που χτίστηκε επί Σουλεϊμάν – μαντέψτε – του Μεγαλοπρεπούς.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 19 Μαΐου 2013