Η περίπτωση του μόλις έξι εβδομάδων μικρού Καΐμπα, ήταν κρίσιμη. Καθημερινά οι γονείς παρακολουθούσαν το παιδί τους να μην μπορεί να αναπνεύσει λόγω του ότι ο ένας βρόγχος του είχε σταματήσει να λειτουργεί με αποτέλεσμα να εμφανίζει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Ημασταν απελπισμένοι, θα δοκιμάζαμε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάστασή του» δηλώνουν οι γονείς του Καΐμπα, Έιπριλ και Μπράιαν Τζιονφρίντο σήμερα.

Μετά από αρκετές προσπάθειες και συνεχή έρευνα, οι γονείς του μικρούλη βρήκαν την ελπίδα σε μια νέα βιοαπορροφώμενη συσκευή, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, που είχαν αναπτύξει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η επαφή των γιατρών του Καΐμπα με τους ερευνητές επιτάχυνε τη διαδικασία της αδειοδότησης της καινοτόμου συσκευής που είναι φτιαγμένη από το βιοπολυμερές υλικό πολυκαπρολακτόνη από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Εκτυπώσιμο «θαύμα» ζωής

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2012, πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση της ελπιδοφόρας συσκευής στο μικρό αγόρι. Οι ειδικοί έραψαν τον νάρθηκα πολυκαπρολακτόνης γύρω από τον αεραγωγό του Καΐμπα, προκειμένου να προσφέρουν στον προβληματικό βρόγχο έναν σκελετό στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί για να αναπτυχθεί.

Μέσα στα τρία χρόνια που ακολούθησαν από την εμφύτευση της εκτυπωμένης συσκευής, ο νάρθηκας απορροφήθηκε επιτυχώς από τον οργανισμό του Καΐμπα και σήμερα, σε ηλικία πλέον 20 μηνών ο μικρούλης αναπνέει από μόνος του.

«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Μόλις ο νάρθηκας τοποθετήθηκε στο παιδί, οι πνεύμονές του άρχισαν να λειτουργούν για πρώτη φορά φυσιολογικά και τότε γνωρίζαμε ότι όλα θα πήγαιναν καλά» εξηγεί ο δρ Γκλεν Γρκιν, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».