Διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων ως και κατά 40% μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμη και να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής. Τώρα ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης αναφέρουν ότι βρήκαν τρόπο ώστε να μιμηθούν τα οφέλη της μείωσης των θερμίδων στον εγκέφαλο με ένα φάρμακο.

Επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς και της απώλειας νευρώνων

Πρόκειται για ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο στα εγκεφαλικά κύτταρα και, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια, καθυστερεί τόσο τη γνωστική φθορά όσο και την απώλεια νευρικών κυττάρων που εμφανίζονται εξαιτίας της γήρανσης του εγκεφάλου αλλά και νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η Αλτσχάιμερ.

Παρότι η νέα μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια μαρτυρεί ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα που θα βάζουν «φρένο» και στη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience» οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον τρόπο που η μείωση της πρόσληψης θερμίδων επιδρά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αρχικώς μείωσαν κατά 30% την πρόσληψη θερμίδων μέσω της διατροφής σε ποντίκια και είδαν ότι με τη συγκεκριμένη τακτική αυξήθηκαν τα επίπεδα ενός ενζύμου στον εγκέφαλο και καθυστέρησε η απώλεια νευρικών κυττάρων η οποία «πάει πακέτο» με τη φθίση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Τα ποντίκια που λάμβαναν λιγότερες θερμίδες είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που τρέφονταν κανονικά.

Μίμηση του περιορισμού των θερμίδων με ένα χάπι

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μιμήθηκαν τον περιορισμό θερμίδων με χρήση ενός φαρμάκου. Εβαλαν τα ζώα να ακολουθήσουν κανονική διατροφή αλλά τους χορήγησαν παράλληλα το φάρμακο που μπλόκαρε τη δράση του ενζύμου στον εγκέφαλο. Όπως φάνηκε, τα ζώα αυτά διέθεταν εγκεφαλικά κύτταρα που ήταν πιο λειτουργικά και εμφάνιζαν επιδόσεις στα γνωστικά τεστ αντίστοιχες με εκείνες που παρουσίαζαν τα ζώα που είχαν μπει σε… δίαιτα.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πως τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων στη γνωστική λειτουργία συνδέονται με μικρότερο βαθμό εκφύλισης των νευρώνων. Παράλληλα αποτελεί την πρώτη απόδειξη σχετικά με το ότι ένα συνθετικό μόριο μπορεί να επιτύχει τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων.

Οφέλη και για τον άνθρωπο;

Τα πιθανά οφέλη της μείωσης των θερμίδων στην υγεία του εγκεφάλου χρειάζεται να μελετηθούν πάντως περαιτέρω, αναφέρουν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι απαιτείται έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε εάν η λήψη ενός φαρμάκου θα μπορεί πράγματι να βοηθά τα ανθρώπινα κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα στις μεγάλες ηλικίες καθώς και αν ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να προσφέρει πρόληψη ή και αναστροφή των συμπτωμάτων νόσων όπως η Αλτσχάιμερ.

Εκτός των άλλων, ακόμη και αν ένα τέτοιο φάρμακο αναπτυχθεί, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει παρενέργειες, προειδοποίησαν οι Λι-Χουέι Τσάι και Γιοχάνες Γκρεφ, κύριοι συγγραφείς της νέας μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την εκφύλιση των νευρώνων αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την πρόληψη της εκφύλισής τους» ανέφεραν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι «εκτός των άλλων πιθανότατα τα φάρμακα δεν θα μπορέσουν ποτέ να προλάβουν πλήρως μια νόσο. Βέβαια, ακόμη και αν καθυστερήσουμε την εξέλιξη μιας ασθένειας, θα πρόκειται για κάτι σημαντικό».