20 Μαΐου


H σχέση αστρονομίας – μουσικής – φιλοσοφίας
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο ΧΛΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΡΜΗΣ
Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετώντου ΑΠΘ, η Ενωση Υποτρόφων Fulbright Βορείου Ελλάδοςκαι το Εργαστήριο Αστρονομίαςτου ΑΠΘ παρουσιάζουν τη σχέση της αστρονομίας με τη μουσική και τη φιλοσοφία αύριο, στις 19.30, στο Νόησις. Περισσότερες πληροφορίες στο www.noesis.edu.gr/. Είσοδος ελεύθερη.

21 Μαΐου
Παλμικά laser και «μικρο-ήλιοι»
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΙΕ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Ε’ κύκλου ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην εφεύρεση του laser, η μεθαυριανή εσπερίδα εστιάζει στις εφαρμογές των ακτίνων laser στα υλικά σε επίπεδα του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου. Η πρώτη ομιλία –από την ερευνήτρια του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ δρα Μαρία Κάνδυλα, στις 19.30 –έχει τίτλο «Femtosecond laser: Παλμικά laser με διάρκεια λίγων δισεκατομμυριοστών του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου και η χρησιμότητά τους στην ιατρική και στην τεχνολογία». Θα ακολουθήσει ομιλία του επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος LaserVision δρoς Γιώργου Ασημέλλη με τίτλο «Ενας «μικρο-ήλιος» για τον προσδιορισμό ιχνοστοιχείων στην ιατρική και στο περιβάλλον». Είσοδος ελεύθερη, ζωντανή αναμετάδοση από το www.ekt.gr/events/live/.
22 Μαΐου


3D printers στα σχολεία


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΕΚ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ & ΣΤΡ. ΠΑΠΑΓΟΥ
Καθ’ όσον «Το Βήμα» έχει αναφερθεί επανειλημμένως στις δυνατότητες των τρισδιάστατων εκτυπωτών, βλέπουμε με ιδιαίτερη χαρά τη διάδοσή τους στην εκπαίδευση. Στο πνεύμα αυτό η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) και το ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου σας προσκαλούν την Τετάρτη σε μια ανοικτή συζήτηση και εργαστήριο για την τρισδιάστατη εκτύπωση, από τις 16.00 ως τις 19.00. Οι λεπτομέρειες στο www.ellak.gr/2013/04/open_hardware/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ