Ο ιός Η1Ν1 της «γρίπης των χοίρων», ο οποίος προκάλεσε πανδημία το 2009, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε θαλάσσιους ελέφαντες στις ακτές της Καλιφόρνια, μια ανακάλυψη που δείχνει πως οι ιοί της γρίπης μεταπηδούν από το ένα είδος στο άλλο.

«Υποψιαζόμασταν ότι ίσως ανακαλύπταμε ιούς της γρίπης, οι οποίοι έχουν βρεθεί και παλαιότερα σε θαλάσσια θηλαστικά, δεν περιμέναμε όμως να βρούμε τον πανδημικό Η1Ν1» σχολιάζει η δρ Τρέισι Γκόλντσταϊν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Αυτό δείχνει ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να μεταπηδούν μεταξύ ειδών» επισημαίνει.

Tι έδειξαν τα δείγματα

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ρινικής βλέννας τα οποία συνέλεξαν από δέκα διαφορετικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών, συνολικά 900 άτομα, τα οποία ζουν στις ακτές των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα. Ο Η1Ν1 ανιχνεύθηκε σε δύο βόρειους θαλάσσιους ελέφαντες (Mirounga angustirostris), ενώ 28 ακόμα θαλάσσιοι ελέφαντες έφεραν αντισώματα και είχαν επομένως εκτεθεί στον ιό.

Πάντως κανένα από τα ζώα δεν παρουσίασε συμπτώματα, ένδειξη ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν.

«Ο Η1Ν1 κυκλοφορεί στους ανθρώπους από το 2009» ανέφερε η δρ Γκόλντσταϊν. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες βρέθηκαν θετικοί στον ιό «όταν επέστρεψαν από τη θάλασσα στην ξηρά την άνοιξη του 2010».

Παραμένει πάντως ασαφές πώς τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό χωρίς να έχουν επαφή με τους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.