Γονίδια υπεύθυνα για την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού στους άνδρες και στις γυναίκες εντόπισαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ολλανδοί ερευνητές παρακολούθησαν την απώλεια και τη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών σε 4.662 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 20 έως 45 ετών, μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Στο τέλος της 10ετίας, επέλεξαν δύο ομάδες για γενετική ανάλυση: η πρώτη αποτελείτο από 259 άτομα που διατηρούσαν μακροπρόθεσμα σταθερό βάρος (πήραν ή έχασαν δύο κιλά), ενώ η δεύτερη αποτελείτο από 237 άτομα που πήραν πολύ βάρος (πάνω από οκτώ κιλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας).

Περιττά κιλά λόγω DNA

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι μια μετάλλαξη του γονιδίου MMP2 εμφανίζονταν συχνότερα στις γυναίκες που έπαιρναν βάρος, από ό,τι στους άνδρες. Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου το 30% των γυναικών φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη η οποία σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα να πάρουν περισσότερο από 6,5 κιλά.

Στους άνδρες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπεύθυνο είναι ένα άλλο «βαρύ» γονίδιο, που ενισχύει τη μανία για κατανάλωση παχυντικών τροφών. Πρόκειται για μια μετάλλαξη του γνωστού γονιδίου του «junk food» FTO η οποία οδηγούσε επίσης σε παραπανίσιο βάρος – συγκεκριμένα στην περίπτωση των «προικισμένων» συμμετεχόντων όσοι έφεραν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είχαν διπλάσιο κίνδυνο να «φορτωθούν» περισσότερο από 6,5 κιλά εξαιτίας της. Mάλιστα οι άνδρες που φέρουν την εν λόγω παραλλαγή τείνουν να καταναλώνουν περίπου 100 θερμίδες επιπλέον με κάθε γεύμα – η θερμιδική αυτή αξία μεταφράζεται περίπου σε 2.100 θερμίδες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις φαίνεται να ελέγχονται άμεσα από τις ορμόνες των δύο φύλων. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία γενετικών τεστ που θα αφορούν τον εντοπισμό των «ένοχων» για συσσώρευση κιλών γονιδίων.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ, στη Βρετανία.