Ένα είδος βακτηρίων που «ζουν» στο έντερο και οδηγούν στην απώλεια βάρους εντόπισαν ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», λαμβάνοντας έναν ζωμό πλούσιο σε βακτήρια του είδους Akkermansia muciniphila τα παχύσαρκα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα εμφάνισαν εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την απώλεια σωματικού βάρους αλλά και την αναστροφή της ινσουλινοαντίστασης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βασικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι το εν λόγω βακτήριο προκαλεί αλλαγές στη «φόδρα» του εντέρου οι οποίες με τη σειρά τους τροποποιούν τη διαδικασία της απορρόφησης των τροφών από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «θαυματουργό» είδος βακτηρίου συνήθως αποτελεί το 3%-5% του συνόλου των εντερικών βακτηρίων, ωστόσο το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι μειώνεται στην περίπτωση της παχυσαρκίας.

Η «δίαιτα» του βακτηρίου

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές χορήγησαν το συγκεκριμένο είδος βακτηρίων σε παχύσαρκα ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν στον οργανισμό τους δύο με τρεις φορές περισσότερο λίπος συγκριτικά με τα τρωκτικά φυσιολογικού βάρους.

Όπως φάνηκε, λαμβάνοντας τον «αδυνατιστικό» ζωμό και χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή τους, τα παχύσαρκα ποντίκια έχασαν περίπου το μισό από το παραπανίσιο βάρος που κουβαλούσαν. Εμφάνισαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ινσουλινοαντίστασης, η οποία θεωρείται προάγγελος την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

«Παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αναστρέψουμε πλήρως την παχυσαρκία στα ποντίκια, παρατηρήσαμε μεγάλη μείωση ως προς τα επίπεδα του λιπώδους ιστού τους» υποστηρίζει ο καθηγητής Πατρίς Κανί.

«Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου και στη βελτίωση του μεταβολισμού» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η μελέτη της δράσης του εν λόγω βακτηρίου στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να παρατηρηθεί αν θα μπορούσε να οδηγήσει επιτυχώς στην απώλεια σωματικού βάρους.