Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε ότι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση οι συγκεντρώσεις του CO2 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εκατομμυρίων ετών!

Οι μετρήσεις

Η τελευταία μέτρηση έγινε από τον σταθμό παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών συνθηκών που λειτουργεί στη Χαβάη για λογαριασμό της NOAA, ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος σταθμός καταγραφής των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι μετρήσεις του Μαΐου δείχνουν ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αγγίζει πλέον τα 400 ppm (μερών ανά εκατομμύριο): στις 9 Μαΐου ήταν 399.89 pm ενώ στις 11 Μαΐου 399.46 ppm. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΟΑΑ πρόκειται για τις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα εδώ και 3 εκατομμύρια έτη.

Οι επιπτώσεις

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με εκείνα μιας εποχής όπου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 2-3 βαθμούς υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας 20 μέτρα υψηλότερη από ό,τι σήμερα..

Οι ειδικοί αναφέρουν ως βασική αιτία της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα την καύση των ορυκτών καυσίμων. Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ζωή στον πλανήτη και ειδικά η ανθρωπότητα από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.