Ούτε δέκα, ούτε είκοσι αλλά 51,1 εκατομμύρια δολάρια ήταν το «άνοιγμα» της πολυαναμενόμενης ταινίας «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» («The Great Gatsby») στις σκοτεινές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά την περασμένη εβδομάδα. Η κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ σε σκηνοθεσία Μπαζ Λούρμαν συγκέντρωσε 19,37 εκατομμύρια δολάρια μόνο την ημέρα που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της απέναντι όχθης του Ατλαντικού.

Παρ’ όλο το εντυπωσιακό άνοιγμα, η ταινία που βρίσκει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο ρόλο του Τζέι Γκάτσμπι, εισέπραξε ανάμεικτες κριτικές. Το περιοδικό «Hollywood Reporter» μίλησε για μια «εντυπωσιακή παραγωγή, που, παρά τον φρενήρη ρυθμό και την τεχνική επιτήδευση, στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ολοζώντανη, παραμένοντας ιδιαίτερα πιστή στο πνεύμα του πρωτότυπου υλικού της μολονότι δεν ακολουθεί κατά γράμμα τον τόνο του». Κι από την άλλη, «…αν κλείσεις τον ήχο, η ταινία φαίνεται σαν μια από τις πιο λαμπερές, εκθαμβωτικές παραγωγές που έγιναν ποτέ. Με τον ήχο, είναι απλώς μια κακοφωνία από υπερβολή, στιλ και θόρυβο» επισημαίνει το «The Playlist». Ενώ το «Variety» μιλά για «αναμενόμενη υπερβολή, που την αγαπάς ή τη μισείς, αλλά μέχρι ενός σημείου είναι συναρπαστική».

Παρ’ όλη τη θριαμβευτική του πορεία, ο «Μεγάλος Γκάτσμι» ήρθε δεύτερος μετά τον «Iron Man 3» που συγκέντρωσε 72,47 εκατομμύρια δολάρια σε 4.253 κινηματογράφους. Με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Γκουίνεθ Πάλτροου, η ταινία έχει συγκεντρώσει συνολικά το μυθώδες ποσό των 284,89 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το «άνοιγμά» της με εισπράξεις ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων την έχει κατατάξει στη δεύτερη μεγαλύτερη πρεμιέρα μετά τους «Εκδικητές».