32 διαφορετικές φορές αναπτύχθηκε η σκωληκοειδής απόφυση κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των θηλαστικών.
50 διαφορετικά είδη θηλαστικών, από τον ορνιθόρυγχο και το κοάλα ως τον άνθρωπο, φέρουν σκωληκοειδή απόφυση.
2-3 πράγματα γνωρίζουμε μόνο γι’ αυτήν (όπως ότι ίσως προσφέρει καταφύγιο σε χρήσιμα βακτήρια σε γαστρεντερικές κρίσεις), αλλά αυτό δεν σημείναι ότι είναι άχρηστη.
Να φέρει κανείς ένα παιδί στον κόσμο ή όχι;
Οταν οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον της ανθρωπότητας θέλουν να γνωρίζουν πόσος θα είναι ο ανθρώπινος πληθυσμός με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια καθώς η παράμετρος αυτή θα καθορίσει τις τροφικές πηγές που θα απαιτηθούν για τη συντήρησή μας. Αλλά η πρόβλεψη του αριθμού των προς θρέψη στομάτων σε δέκα χρόνια από σήμερα δεν είναι απλή υπόθεση. Ετσι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια εκπόνησαν εκτενή μελέτη προκειμένου να διερευνήσουν τους παράγοντες εκείνους που έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στον αριθμό των γεννήσεων. Οπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο τους το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», τρεις είναι οι παράγοντες αυτοί: 1) Η θνησιμότητα. Οσο μειώνεται η παιδική θνησιμότητα τόσο μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ανά οικογένεια. 2) Τα οικονομικά. Οσο αυξάνεται το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού τόσο μειώνεται ο αριθμός τους. 3) Πολιτισμικές προσλαμβάνουσες: το μέγεθος της κοινωνικά «ιδανικής οικογένειας» έχει άμεση επίδραση στις επιλογές των ζευγαριών. Μεταξύ των τριών παραγόντων πάντως τη μεγαλύτερη βαρύτητα βρέθηκε να έχουν τα οικονομικά…
ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Ζουν οι βάτραχοι κάτω από τη γη;
Ως πολύ πρόσφατα η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση θα ήταν αρνητική. Τον περασμένο μήνα όμως ισπανοί επιστήμονες δημοσίευσαν ευρήματα που δείχνουν ότι ο βάτραχος του είδους Rana iberica (κοντινός εξάδελφος του δικού μας καφέ βατράχου Rana graeca) δείχνει σαφή προτίμηση στην υπόγεια διαβίωση. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι βάτραχοι αυτοί είχαν δημιουργήσει ολόκληρες κοινότητες σε υπόγεια κανάλια τα οποία δημιουργήθηκαν στην Πορτογαλία στη δεκαετία του 1950 για τη συλλογή νερού. Οπως επεσήμαναν οι ερευνητές, τα αμφίβια δεν περνούσαν απλώς λίγες ώρες της ημέρας στα υγρά και ζεστά κανάλια, αλλά ολοκλήρωναν εκεί τον κύκλο της ζωής τους (γεννούσαν τα αβγά τους, επεβίωναν ως γυρίνοι και συνέχιζαν να ζουν εκεί ως ενήλικοι). Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς δείχνει ότι ένα υπέργειο είδος αναγκάζεται να βρει καταφύγιο κάτω από τη γη προκειμένου να αποφύγει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα οικοσυστήματα που το φιλοξενούσαν (ξηρασία, φυτοφάρμακα…) και τελικά να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ