Eίναι ένα παράθυρο στον ανεξερεύνητο για εμάς κόσμο. Είναι η πολιτιστική και εμπορική καρδιά της Κίνας. Και είναι, τελικά, η πιο γοητευτική πόρτα για να εισέλθει ο Δυτικός στη γη της νέας υπερδύναμης. Η Σανγκάη υπόσχεται, μεταξύ άλλων, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον το πρωί, καλλιτεχνικά σόου – υπερθεάματα νωρίς το βράδυ, όπως αυτό της ομάδας ERA (www.era-shanghai.com), και σαγηνευτικές απολαύσεις τη νύχτα – οι περισσότεροι ξεκινούν με ένα κοκτέιλ στο Glamour Bar στο Bund (www.m-glamour.com). Οι διάσημες φωτεινές επιγραφές είναι μόνο η αρχή των πολιτισμικών συστάσεων σε μια πόλη με περισσότερους από 17 εκατομμύρια κατοίκους – αν και η διαρκώς αυξανόμενη αστυφιλία καθιστά τους αριθμούς πολύ σχετικούς.

Η βολτα του Λαού

Στο κέντρο της πόλης, η κατάφυτη Πλατεία του Λαού (Renmin Guangchang) είναι μεγέθους ανάλογου του κόσμου που οφείλει να φιλοξενεί και καθημερινό σημείο συνάντησης, μια που εκεί διασταυρώνονται και τρεις γραμμές του μετρό. Οι ντόπιοι, όταν δεν τη χρησιμοποιούν ως αστικό πέρασμα, κατευθύνονται προς τα εκεί για να καταναλώσουν στα πέριξ εμπορικά κέντρα, να γεμίσουν τον ελεύθερo χρόνο τους με μια βόλτα στο παρακείμενο Πάρκο του Λαού, που βρίσκεται στον παλαιό ιππόδρομο και όπου αξίζει να περπατήσετε, ή για να τιμήσουν την καλλιτεχνική βιομηχανία που επίσης διαθέτει η Σανγκάη. Στην περιοχή, διοικητικός και πολιτιστικός ομφαλός, μεταξύ άλλων μουσείων, εδρεύει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoCA, www.mocashanghai.org), όπως και το εξαώροφο εκθεσιακό κέντρο Shanghai Urban Planning (www.supec.org) ως φόρος τιμής στο πρόσφατο αστικό αναπτυξιακό λίφτινγκ της πόλης – εκεί θα δείτε και τη μακέτα του κέντρου της Σανγκάης, μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη μοντελοποίηση της πόλης.

Στον δρόμο των αγορών

Το σημείο συνάντησης για αγορές στη Σανγκάη δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως: Οπως ακριβώς ήταν το επενδυτικό όραμα των προηγούμενων ετών, η – μήκους 6 χιλιομέτρων – οδός Nanjing δεν είναι πια «υπό την κυριαρχία» των κατοίκων της περιοχής, αλλά στις υπηρεσίες των προερχόμενων από όλη τη χώρα (ή και ολόκληρο τον κόσμο) επισκεπτών. Κάτι μεταξύ της παριζιάνικης Champs-Elysées και της νεοϋορκέζικης 5ης Λεωφόρου, στη Nanjing περπατούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ημερησίως.

Ο εμπορικός «Κήπος της Εδέμ» στη Σανγκάη ξεκινά, επίσης, από το Πάρκο του Λαού και εκτείνεται δυτικά προς την περιοχή Jing’an και ανατολικά προς την περιοχή Bund – προτιμήστε τη δεύτερη κατεύθυνση, σε περίπτωση που χρειάζεται να επιλέξετε. Το πεζοδρομημένο τμήμα του δρόμου ξεχειλίζει από πολυκαταστήματα και μαγαζιά κάθε είδους που αναμειγνύονται με ευρωπαϊκού αέρα εστιατόρια και café (κάποια από αυτά είναι πολλά υποσχόμενα για ένα brunch). Κοντά στην υπαίθρια κεντρική αγορά, οι μανιώδεις καταναλωτές ηλεκτρονικών και ψηφιακών συσκευών θα βρουν τον επίγειο παράδεισό τους. Φροντίστε ο περίπατός σας στη Nanjing να ολοκληρώνεται λίγο μετά τη δύση του ηλίου – τα χιλιάδες νέον φώτα που θα ανάψουν εκεί το ένα μετά το άλλο είναι ένα μικρό υπερθέαμα ζωής.

Η νύχτα πέφτει στο ποτάμι

Μετά, θα φτάσετε στο Bund, το οποίο, ιδίως τη νύχτα, πλανεύει ντόπιους και τουρίστες. Το κέντρο της περιοχής απλώνεται σε τμήμα της οδού Zhongshan που «βρέχεται» από τον ποταμό Huangpu και έχει να αφηγηθεί πολλές ιστορίες, από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν το τιμούσαν μόνο ταλαίπωροι ναυτικοί αποβιβαζόμενοι από καράβια που έφταναν από τα πέρατα του κόσμου, ως και τη δεκαετία του 1930, που η χρηματιστηριακή άνθηση και ο σαρωτικός καπιταλισμός της Σανγκάης οργίαζε σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής – προτού αποκτήσει η κομμουνιστική Κίνα άλλη άποψη. Σήμερα, καταστήματα φέρουν τις υπογραφές μεγάλων οίκων και εύποροι ντόπιοι και δυτικοί επισκέπτες δίνουν ευλαβικά το «παρών» για το δείπνο ή το ποτό τους. Το Bund θα σας κερδίσει, μεταξύ άλλων, για τα εντυπωσιακά κτίριά του και επειδή θα περπατήσετε, όσο αντέχετε, παράλληλα του ποταμού Huangpu. Από εκεί, θα χαζεύετε την – αρχιτεκτονικά φουτουριστική και τόσο μαγευτικά φωταγωγημένη –
επιχειρηματική περιοχή Pudong στην απέναντι, ανατολική, όχθη του στην οποία και αξίζει να περάσετε. Εκεί εδρεύουν και δύο από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Σανγκάης: ο – ύψους 468 μέτρων – διάσημος πύργος Oriental Pearl και ο – ύψους 492 μέτρων – ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Οικονομικού Κέντρου της Σανγκάης.

Με άρωμα Γαλλίας

Η ιδιαίτερη συνοικία French Concession διατηρεί, όπως φαντάζεστε, τον γαλλικό χαρακτήρα της. Οι γαλλικές και βελγικές επενδύσεις δημιουργούν μια γοητευτική μείξη κινέζικης και ευρωπαϊκής κουλτούρας, και ίσως η περιοχή είναι και μια καλή επιλογή για διαμονή. Τα στενά δρομάκια ως πεζοδρομημένα περάσματα έχουν μια άλλη χάρη, τα κομψά εστιατόρια και τα φιλόξενα café όλο και πληθαίνουν, παράλληλα με τις μπουτίκ, τα στούντιο και τα ατελιέ νέων σχεδιαστών που θα βρείτε κυρίως στα στενά της γειτονιάς Tianzifang και στον κεντρικό της δρόμο Taikang (ξεχωρίζει το Αtelier Mandarine), όπου αξίζει να δείτε και το «Διεθνές Εργοστάσιο Καλλιτεχνών» (International Artists Factory). Μην παραλείψετε να περάσετε ένα πρωινό από το ευρωπαϊκού στυλ πάρκο Fuxing, όπου θα χαζέψετε υπαίθριους χορευτές και μουσικούς. Αλλωστε, πού θα ξαναδείτε και τόσους δεξιοτέχνες του Τάι Τσι μαζεμένους;

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 4 Μαΐου 2013