Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής αντιμετωπίζουν τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν νοσήσει με γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, ο κίνδυνος μελλοντικής εκδήλωσης διπολικής διαταραχής στα παιδιά αυτά τετραπλασιάζεται, ωστόσο παραμένει σχετικά μικρός.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες μελέτησαν 814 περιπτώσεις εγκύων. Είδαν λοιπόν, ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν κάποια στιγμή νοσήσει κατά τη διάρκεια της κύησης εμφάνιζαν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, περίπου ένα στα 100 άτομα πάσχει από διπολική διαταραχή. Βάσει των ευρημάτων φάνηκε ότι ο κίνδυνος αυτός άγγιζε το 3%-4% στην περίπτωση των παιδιών που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν κάποια στιγμή νοσήσει με γρίπη ενόσω εγκυμονούσαν.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν παρόλα αυτά ότι ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά τις μέλλουσες μητέρες.

«Δεν πιστεύω ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των κινδύνων που απασχολούν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους» εξηγεί από την πλευρά του ο καθηγητής Αλαν Μπράουν. «Παρά το γεγονός ότι η γρίπη της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο, οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι πολύ μικρές. Για τον λόγο αυτόν δεν πιστεύω ότι οι μητέρες θα πρέπει να θορυβηθούν ιδιαίτερα».

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες αυτές.

Τα νέα ευρήματα ωστόσο έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποδείκνυαν σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο η γρίπη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.