Λευτέρης Βογιατζής: Η τελευταία παράσταση…

Φέρετρο σκεπασμένο με τζάμι. Με το κοστούμι του Τίνκερ από το «Καθαροί πια». Και το πρόσωπο του Ρουτ από το «Θερμοκήπιο». Τα φώτα στην πλατεία του Θεάτρου της οδού Κυκλάδων σβηστά. Οι θεατές καθισμένοι. Αλλοι έμπαιναν και έβγαιναν. Οι προβολείς της σκηνής εστίαζαν στο φέρετρο (μέσα στο σκηνικό για το «Θερμοκήπιο» που δεν πρόλαβε να ξανανεβάσει).

Φέρετρο σκεπασμένο με τζάμι. Με το κοστούμι του Τίνκερ από το «Καθαροί πια». Και το πρόσωπο του Ρουτ από το «Θερμοκήπιο». Τα φώτα στην πλατεία του Θεάτρου της οδού Κυκλάδων σβηστά. Οι θεατές καθισμένοι. Αλλοι έμπαιναν και έβγαιναν. Οι προβολείς της σκηνής εστίαζαν στο φέρετρο (μέσα στο σκηνικό για το «Θερμοκήπιο» που δεν πρόλαβε να ξανανεβάσει). Στην άκρη του ένα στεφάνι. Η κορδέλα έγραφε «Για όσα είπες δίχως λόγια» με υπογραφή Νενάκι -από τη σύντροφο της ζωής του την Ειρήνη Λεβίδη η οποία καθισμένη εκεί, στην πρώτη σειρά, στο κέντρο, κοιτούσε τη σκηνή. Ενα τριαντάφυλλο και ο «Οιδίπους Τύραννος», το έργο που θα ανέβαζε το καλοκαίρι, έπιαναν άλλη μια θέση από το κοινό.
Σιωπή και πόνος. Δακρυσμένα μάτια και βουβά βλέμματα. Οι συνεργάτες του, οι ηθοποιοί, οι φίλοι, οι γείτονες, οι θεατές. Από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτης (8 Μαΐου), η πόρτα του θεάτρου της οδού Κυκλάδων ήταν ανοιχτή: Η σορός του Λευτέρη Βογιατζή ήταν εκεί. Για την τελευταία παράσταση. Τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, προτού ταφεί στο Α΄ Νεκροταφείο.
Αγκαλιασμένοι ή σε πηγαδάκια, με το βλέμμα απλανές ή βουρκωμένο, στον δρόμο και το πεζοδρόμιο ή πίσω στον κήπο του θεάτρου, οι δικοί του άνθρωποι ή όσοι ένοιωθαν δικοί του, ήταν εκεί. Με πρώτο τον στενό του συνεργάτη Λευτέρη Παυλόπουλο και την Τζένη Μαστοράκη. Με την Αμαλία Μουτούση, τον Νίκο Κουρή, τον Δημήτρη Ημελλο, τον Γιώργο Γάλλο ή την Κατερίνα Ευαγγελάτου μέχρι τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά και τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, τη Ζυράννα Ζατέλη, την Αλκη Ζέη, τον Γιώργο Βέλτσο.
Ηταν εκεί η Ξένια Καλογεροπούλου που μοιράστηκε τη θλίψη της λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα τον ξαναδώ». Ο Μένης Κουμανταρέας που αναφέρθηκε στον «παιδικό του φίλο» και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που μίλησε για τον «ευλογημένο της γενιάς μας» και τον καλλιτέχνη «που έθεσε το μέτρο». Εκεί και ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Μάνος και Νίκος Μανωλόπουλος, αντιστοίχως καθώς και πολλοί ακόμα από το θέατρο. Οπως πολλοί ήταν και ανώνυμοι που ήρθαν να τον ευχαριστήσουν για όλα όσα τους προσέφερε. Εκεί, πάνω στον πάγκο του μπαρ και μια παιδική ζωγραφιά που αναπαριστούσε τον Λευτέρη και είχε την υπογραφή Πέτρος – ο γιος του Νίκου Κουρή και της Ελενας Τοπαλίδου και βαφτιστιμιός του Λευτέρη Βογιατζή.
«Δηλαδή τώρα πια δεν θα έχουμε να περιμένουμε άλλη παράσταση από τον Βογιατζή;», αναρωτήθηκε μια κυρία. «Περίεργο μου φαίνεται….». Και είναι πράγματι περίεργο…

Από την Οδό Κυκλάδων στο Α’ Νεκροταφείο

Μετά τις τέσσερις το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου, η σορός του Λευτέρη Βογιατζή βγήκε από το θέατρο της Οδού Κυκλάδων, εν μέσω χειροκροτημάτων. Ηταν η τελευταία φορά… Λίγο αργότερα έφθασε στο Α΄Νεκροταφείο. Ολος ο κόσμος του θεάτρου ήταν εκεί. Οπου τα μάτια σου κι αν γυρνούσες έβλεπες πρόσωπα γνωστά, καταβεβλημένα από τον πόνο, μάτια δακρυσμένα, ηθοποιούς με ένα λευκό ή κόκκινο τριαντάφυλλο στο χέρι. Και σιωπή…
Η κηδεία, πολιτική. Η σορός κατευθύνθηκε προς τον τάφο. Δεκάδες τα στεφάνια, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από το Φεστιβάλ Αθηνών, από τα κρατικά θέατρα, από την Ελληνική Θεαμάτων, από τον φίλο του Λευτέρη Παυλόπουλο, από την οικογένεια του Γιώργου Σκεύα, από τον Βασίλη Πουλαντζά και την Μπέτυ Αρβανίτη, από την οικογένεια του Μάνου Χατζιδακι, από τη Δηώ Καγγελάρη, από την Ελένη Χαβιαρά, από τη Λούλα Αναγνωστάκη και τον Θανάση Χειμωνά, από φίλους και συγγενείς…
Οκτώ ηθοποιοί, οκτώ από τα πολλά «παιδιά» που έθρεψε ο Λευτέρης Βογιατζής πήραν στους ώμους τους τον Δάσκαλο, τον σκηνοθέτη, τον φίλο, τον συνεργάτη: Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Κουρής, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Κότσυφας, Γεράσιμος Μιχελής, Βασίλι Κουκαλάνι και ο μεταφραστής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στον δρόμο προς τον τάφο το φέρετρο κράτησαν κι άλλοι για λίγο, όπως η αγαπημένη του Αμαλία Μουτούση.
Ηταν επίσης εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού και του ΚΘΒΕ Γιάννης Χουβαρδάς και Σωτήρης Χατζάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος, ο Αγγελος Δεληβορριάς, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ο Γιώργος Κουρουπός, καθώς και μεταξύ πολλών άλλων οι σκηνοθέτες Σπύρος Ευαγγελάτος, Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Μαυρίκιος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Εφη Θεοδώρου, οι ηθοποιοί Νόνικα Γαληνέα, Ρένη Πιττακή, Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Καταλειφός, Αννα Κοκκίνου, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Τάρλοου, Μαρία Πρωτόπαππα, Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Αριέττα Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Θόδωρος Κατσαφάδος και πόσοι ακόμα… Ηταν εκεί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Αννα Νταλάρα, η Μιλένα Αποστολάκη. Αλλά και ο Νίκος Λιακόπουλος, που ήρθε από το Λυγουριό να εκπροσωπήσει όλη την οικογένεια του «Λεωνίδα»….
Οταν η πομπή έφθασε στο μνήμα, ήταν ήδη εκεί και τον περίμενε η σύντροφός του Ειρήνη Λεβίδη, πλάι της στεκόταν ο Γιώργος Διαλεγμένος, ο συγγραφέας και φίλος του.
Ο Λευτέρης Βογιατζής αναπαύεται πλέον στο Α΄Νεκροταφείο, στη γειτονιά των καλλιτεχνών. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, ότι έφυγε για τα καλά από το Θέατρο της οδού Κυκλάδων, από τη ζωή. Ισως γιατί όλα όσα έκανε στο θέατρο και για το θέατρο, όλα όσα είδαμε και μάθαμε θα μας ακολουθούν…. Καλό ταξίδι….

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk