Πρόσωπα παγωμένα και ακίνητα

Τι ζητάει η ερωτευμένη Κατερίνα από τον μελαγχολικό και σε σταθερή απόκλιση από τον κόσμο Παύλο; Γιατί ο Παύλος κρύβει συστηματικά την πραγματική του ταυτότητα και πώς εξηγείται το ότι εξαφανίζεται άλλοτε για μικρότερο και άλλοτε για μεγαλύτερο διάστημα από τη ζωή της Κατερίνας;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες
Εκδόσεις Πατάκη, 2013,
σελ. 121, τιμή 8,50 ευρώ

Τι ζητάει η ερωτευμένη Κατερίνα από τον μελαγχολικό και σε σταθερή απόκλιση από τον κόσμο Παύλο; Γιατί ο Παύλος κρύβει συστηματικά την πραγματική του ταυτότητα και πώς εξηγείται το ότι εξαφανίζεται άλλοτε για μικρότερο και άλλοτε για μεγαλύτερο διάστημα από τη ζωή της Κατερίνας; Τι θα αναζητήσει στο Παρίσι η Κατερίνα όταν θα βιαστεί να αναθερμάνει τον παλαιότερο δεσμό της με τον Αλέξη; Και επίσης, πώς θα αντιμετωπίσει η Κλέλια, η συγκάτοικός της στην Αθήνα, την παθολογική της αγάπη για τον Παύλο και ποιον ακριβώς ρόλο θα κληθεί να παίξει η Βάσω Μαυρογενίδη μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του τελευταίου; Εντέλει πώς θα καταφέρουν να συνδεθούν όλα αυτά, όχι μόνο με τις εκρηκτικές διαδηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα της κρίσης αλλά και με κάποια σκοτεινά και άκρως επικίνδυνα ναυτιλιακά συμφέροντα στο Λονδίνο;

Οι ήρωες στο καινούργιο μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά αποτελούν για άλλη μια φορά θύματα της υπαρξιακής τους απροσδιοριστίας όντας υποχρεωμένοι να ζουν σε μια κατάσταση μόνιμης ρευστότητας που ανοίγει όλο και μεγαλύτερες τρύπες στη διάτρητη ατομική τους συνθήκη. Οι σχέσεις των πρωταγωνιστών στο Ζούμε τις τελευταίες μας ημέρες αποδεικνύονται λιγότερο αιματηρές και βίαιες από ό,τι στα προηγούμενα βιβλία του – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται και αγαθότερες. Τη βία και το αίμα θα αναλάβουν να υποκαταστήσουν η ψυχική παγωνιά και ο θανάσιμα αποπνικτικός αέρας μιας ετοιμόρροπης επικοινωνίας που δεν θα αφήσει στους εταίρους της το παραμικρό περιθώριο για αναστροφή της τύχης τους. Η οποιαδήποτε προοπτική εξόδου θα ακυρωθεί εν προκειμένω μπροστά σε ένα εξ ορισμού έγκλειστο περιβάλλον.
Τα πρόσωπα του Χειμωνά στο νέο βιβλίο του δεν είναι μόνο παγωμένα και ακίνητα αλλά και σαφώς πιο ισχνά και άνευρα από εκείνα που συναντάμε στις παλαιότερες προσπάθειές του. Και εδώ ο συγγραφέας θα σκοντάψει στο πρώτο του εμπόδιο. Αντί για το αχνό περίγραμμα των ηρώων που τον βοηθούσε άλλοτε να υποδείξει με έναν ιδιαιτέρως υπαινικτικό και υποβλητικό τρόπο τον χαλασμένο συλλογικό φλοιό εντός του οποίου γεννιόταν και θέριευε σταδιακά η μοναξιά τους, τείνει σε αυτή τη φάση να υφάνει τον μυθιστορηματικό ιστό του βασισμένος μόνο σε λειψούς και ανολοκλήρωτους χαρακτήρες οι οποίοι πόρρω απέχουν από την ελλειπτικότητα και χάνουν πολύ εύκολα την όποια υπόστασή τους μέσα σε μιαν ασκόπως περιπλεγμένη δράση.
Η ιστορία του Παύλου είναι εξαιρετικά λίγη και αόριστη για να δικαιώσει τον έρμαιο ψυχισμό του, το ερωτικό πάθος της Κατερίνας εξαντλείται σε μια σειρά τελείως επιδερμικών περιγραφών που δεν ξέρουν πώς να στηρίξουν τις κατά καιρούς αναφλέξεις του, ο Αλέξης και η Κλέλια δείχνουν πέρα για πέρα προσχηματικοί και όλοι μαζί περιβάλλονται από ένα μυστήριο το οποίο δεν καταφέρνει να καταλήξει πουθενά.
Το δεύτερο εμπόδιο στο οποίο σκοντάφτει ο Χειμωνάς είναι η διασύνδεση του προσωπικού με το συλλογικό. Ενώ κατά το παρελθόν οι ήρωές του συνιστούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της εποχής τους, αντανακλώντας με την εσωστρέφεια και τις καθηλώσεις τους την καθίζηση του καθολικού τους περίγυρου, ελάχιστα πράγματα είναι τώρα σε θέση να τους συσχετίσουν οργανικά με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό τους πεδίο.
Η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί στο Ζούμε τις τελευταίες μας ημέρες να αγγίξει κανέναν από τους πρωταγωνιστές οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, ακόμη και όταν τρέχουν αλλόφρονες σε μια Αθήνα που συγκλονίζεται από τους εξοργισμένους διαδηλωτές. Εκκινώντας από μια παρόμοια αφετηρία ο συγγραφέας θα μεταβάλει μοιραίως τα κοινωνικά φαινόμενα σε ένα επίθεμα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ατομικό βίο των ηρώων και να ταυτίσει την έκπτωσή του με την έκπτωση της δημόσιας σφαίρας.
Προβληματικοί, τέλος, είναι και οι διάλογοι: απρόσεκτοι και ασυντόνιστοι, με ατάκες που συχνά δεν παρακολουθούν η μία την άλλη και μένουν τις περισσότερες φορές ξεκρέμαστες αδυνατίζοντας τη συνέχεια της πλοκής και παρενοχλώντας σοβαρά την οικονομία της αφήγησης. Σε κάθε περίπτωση, ένα βιβλίο με πολλαπλά και αδικαιολογήτως άλυτα προβλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk