«Είμαι ένας 34χρονος σέντερ του NBA. Είμαι μαύρος. Και είμαι γκέι. Δεν ήταν στα σχέδιά μου να γίνω ο πρώτος αθλητής κορυφαίου ομαδικού σπορ, που δηλώνει ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αλλά από τη στιγμή που είμαι, είμαι χαρούμενος που ξεκινάω αυτή τη συζήτηση. Μακάρι να μην ήμουν εγώ το παιδί στην τάξη που σηκώνει το χέρι του και λέει «είμαι διαφορετικός». Μακάρι κάποιος άλλος να το είχε κάνει. Δεν υπήρξε κανείς, γι’ αυτό σηκώνω το χέρι μου».
Με αυτά τα λόγια, που προδημοσιεύονται σήμερα (29/4) και θα φιλοξενηθούν στο τεύχος Μάιου του περιοδικού «Sports Illustrated», ο 34χρονος σέντερ του ΝΒΑ Τζέισον Κόλινς αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής κορυφαίου σπορ στις ΗΠΑ, που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.
«Το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης και της αυτο-αναγνώρισης ξεκίνησε στη γενέτειρά μου, το Λος Άντζελες και με έχει πάει σε δύο σχολικά πρωταθλήματα, στο Φάιναλ Φορ του NCAA και εννέα φορές στα πλέι οφ του NBA σε 12 αγωνιστικές σεζόν. Έχω παίξει σε έξι επαγγελματικές ομάδες και συμμετάσχει σε δύο τελικούς του NBA. Έχετε ακούσει ποτέ για τον Τζέισον Κόλινς; Αν ασχολείστε με το ΝΒΑ και δεν έχω υπάρξει συμπαίκτης σας, σίγουρα θα έχω υπάρξει στην ίδια ομάδα με έναν από τους συμπαίκτες σας. Ή με έναν από τους συμπαίκτες ενός συμπαίκτη σας.

Τώρα είμαι ελεύθερος (σσ.: εξέπνευσε το συμβόλαιό του με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς), κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έχω φτάσει σε μια αξιοζήλευτη κατάσταση της ζωής μου, στην οποία μπορώ να κάνω λίγο πολύ ό,τι θέλω. Και αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ. Αγαπώ ακόμη το παιχνίδι και έχω ακόμη να προσφέρω. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου το αναγνωρίζουν. Ταυτόχρονα, θέλω να είναι αληθινός και γνήσιος και ειλικρινής», εξήγησε ο Κόλινς και αμέσως έγινε πρώτο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες και στο «Twitter».
«Γνωρίζουμε την οικογένεια Κόλινς, τόσο από τον Τζέισον όσο και από τον αδερφό του Τζαρόν, οι οποίοι εντάχθηκαν αμφότεροι στο ΝΒΑ το 2001 και αποτελούν υποδειγματικά μέλη της οικογένειας του NBA. Ο Τζέισον έχει γίνει ευρέως σεβαστός ως παίκτης και συμπαίκτης καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και είμαστε υπερήφανοι που έδειξε ηγετική συμπεριφορά σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα», δήλωσε ο κομισάριος του ΝΒΑ κ. Ντέιβιντ Στερν.
Την αποκάλυψη του Κόλινς σχολίασαν δημοσίως αρκετοί αστέρες του ΝΒΑ, μεταξύ αυτών ο ηγέτης των Λος Αντζελες Λέικερς Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος έγραψε στο «Twitter»: «Είμαι υπερήφανος για τον Τζέισον Κόλινς. Μην πνίγετε αυτό που είστε εξαιτίας της άγνοιας των άλλων».
Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, η κόρη του οποίου Τσέλσι ήταν συμφοιτήτρια του Κόλινς στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, χειροκρότησε την ανακοίνωση του 34χρονου σέντερ τονίζοντας:
«Η ανακοίνωση του Τζέισον αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τον επαγγελματικό αθλητισμό και την ιστορία της κοινότητας των ομοφυλόφιλων. Είναι η ξεκάθαρη δήλωση ενός καλού ανθρώπου που θέλει τίποτε περισσότερο από ό,τι πολλοί από εμάς αναζητούν: Να μπορούμε να είμαστε αυτό που είμαστε. Να κάνουμε τη δουλειά μας. Να δημιουργήσουμε οικογένειες και να συμβάλλουμε στην κοινωνία. Ελπίζω ότι όλοι, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι του Τζέισον στο ΝΒΑ, τα ΜΜΕ και οι πολυάριθμοι οπαδοί του να διατηρήσουν την υποστήριξή τους και τον σεβασμό που ήδη έχει κερδίσει».
Μεταξύ των πολλών φορέων, που εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης, ήταν και η εταιρεία αθλητικών ειδών «Nike», η οποία έχει συμβόλαιο με τον σέντερ του ΝΒΑ: «Ο Τζέισον είναι αθλητής της Nike. Είμαστε μια εταιρεία που δεσμεύεται για τη διαφορετικότητα και την ένταξη».