Αποφασισμένη για προστασία των μελισσών η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Αμεση αντίδραση

Η Κομισιόν ζητά εδώ και καιρό να απαγορευθεί η χρήση μιας οικογένειας εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδή) που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είχε μάλιστα ζητήσει από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την απαγόρευση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων τουλάχιστον στα φυτά και στις καλλιέργειες που είναι γνωστό ότι έλκουν τις μέλισσες.

Η πρόταση έγινε δεκτή από αρκετά κράτη-μέλη αλλά όχι τόσα ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση. Ετσι η Κομισιόν επανήλθε τη Δευτέρα με έφεση σε αρμόδια επιτροπή με αποτέλεσμα να αποφασιστεί τελικώς η διετής απαγόρευση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων.

Μάλιστα η Κομισιόν θέλει η απαγόρευση να ισχύσει άμεσα και μετά την 1 Ιουλίου να μην γίνεται πλέον χρήση αυτών των εντομοκτόνων. Εκείνη που αντιδρά περισσότερο είναι η Αγγλία η οποία υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τις βλάβες που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στις μέλισσες βασίζονται σε ενδείξεις και όχι σε σαφείς αποδείξεις.

Δείτε σχετικά: Περιορισμός στη χρήση βλαπτικών για τις μέλισσες εντομοκτόνων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk