Ομάδα ερευνητών από τη Γαλλία εντόπισε ευρήματα που ανατρέπουν όσα πιστεύαμε για τους πρώτους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου. Τα ευρήματα δείχνουν την παρουσία ανθρώπων στη Νότια Αμερική και μάλιστα αρκετές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Αρχαίοι βραζιλιάνοι

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Michel de Montaigne Bordeaux 3 έκαναν ανασκαφές σε μια περιοχή της Βραζιλίας όπου έχουν εντοπισθεί λίθινα καταφύγια στα οποία ζούσαν άνθρωποι πριν από πολλές χιλιάδες έτη. Ο χρονολόγηση αυτών των καταφυγίων είναι πολύ δύσκολη και έτσι οι ειδικοί δεν είχαν μέχρι σήμερα καταφέρει να προσδιορίσουν πότε ακριβώς ζούσαν άνθρωποι σε αυτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 113 λίθινα εργαλεία. Στη συνέχεια έκαναν χρονολόγηση των ιζημάτων στα σημεία του εδάφους όπου ήταν θαμμένα τα εργαλεία. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που δείχνει πότε ένα ίζημα έχει έρθει για τελευταία φορά σε επαφή με το φως. Όπως διαπιστώθηκε ορισμένα από τα εργαλεία είχαν θαφτεί πριν από 22 χιλιάδες έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science».

Ποιοι και πότε

Για δεκαετίες οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν σε αμερικανικό έδαφος πριν από περίπου 13 χιλιάδες έτη και ήταν εκείνοι από τους οποίους προήλθε ο πρώτος αμερικανικός πολιτισμός, ο πολιτισμός των Κλόβις. Στη δεκαετία του 1980 νέα ευρήματα έδειξαν ότι στην Αμερική είχαν φτάσει και εγκατασταθεί άνθρωποι πριν από περίπου 15 χιλιάδες έτη.

Η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη επιφυλακτική απέναντι στη νέα ανακάλυψη. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματα αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις για το πότε και το πού έζησαν οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής. «Φαίνεται ότι κάνουμε κύκλους. Μέχρι να βρεθεί ένας ανθρώπινος σκελετός κανείς δεν θα είναι βέβαιος για αυτά τα ευρήματα» αναφέρει η Σίλβια Γκονζάλες, του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ που διεξάγει ανθρωπολογικές μελέτες για την αμερικανική ήπειρο.