Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και ομολογουμένως αναπάντεχη μελέτη παρουσίασαν ερευνητές σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν κάποιοι ισχυροί τυφώνες που εμφανίζονται μετά από έναν μεγάλο σεισμό είναι πιθανό να προκαλέσουν μετασεισμούς.

Η ανακάλυψη

Τη μελέτη παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Σεισμολογικής Ενωσης σεισμολόγοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια. Το 2011 ο τυφώνας Αϊρίν χτύπησε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ λίγα 24ωρα μετά την εκδήλωση ενός σεισμού μεγέθους 5.8 της κλίμακας Ρίχτερ στη Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές αντί όπως ήταν αναμενόμενο η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή να εξασθενεί όσο περνούσε ο χρόνος, οι μετασεισμοί πολλαπλασιάστηκαν αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Αρχικά οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν το φαινόμενο επειδή οι περισσότεροι μετασεισμοί ήταν πολύ μικρής έντασης (περίπου 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) ενώ ταυτόχρονα οι τυφώνες παράγουν θόρυβο που παραπέμπει σε σεισμό. Μελετώντας όμως τη σεισμική δραστηριότητα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επόμενα 24ωρα μετά την εκδήλωση του κύριου σεισμού σημειώθηκαν περίπου 700 μετασεισμοί, αριθμός δέκα φορές μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο.

Το φαινόμενο

Οι ερευνητές συνέκριναν τον χρόνο εκδήλωσης των μετασεισμών με ατμοσφαιρικά δεδομένα από την περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός. Διαπίστωσαν ότι το πέρασμα του τυφώνα ανάμεσα στα άλλα αύξησε αξιοσημείωτα τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής πίεσης. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία είχε ως τελικό αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί εκ νέου το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό προκαλώντας νέα σεισμική δραστηριότητα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο μπορεί να κάνει την εμφάνιση του σε ρήγματα όπως αυτό της Βιρτζίνια όπου κομμάτια του φλοιού γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο όταν γίνονται αποδέκτες πίεσης.