Προ μηνών, αν ενθυμούμαι καλώς, είχε εισαχθεί νομοθετικά ο θεσμός του «εργοσήμου», προκειμένου να προφυλάξει τους εργοδότες εποχιακής ή έκτακτης απασχόλησης από τις συνέπειες της «παράνομης» απασχόλησης, απαριθμώντας τομείς και προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης.

Μεταξύ αυτών είχε συμπεριληφθεί, ως όφειλε, και η εποχιακή εργασία σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νομίμων οικονομικών μεταναστών ή κατόχων δικαιώματος «πολιτικού» πρόσφυγα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα είχε η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόδοση του μέτρου, τόσο σε επίπεδο εισφορών όσο και σε όγκο καλυπτόμενου δυναμικού.

Βεβαίως, στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», τα στελέχη των εν λόγω υπηρεσιών, μάλλον ήταν αρκετά απασχολημένα με παραγωγικές ασχολίες άλλου τύπου (ξέρετε εσείς….) ή με προφάσεις της μορφής «θα λείψω για λίγο», «δεν θα έλθω σήμερα», «δεν προλαβαίνω», «πήγα και δεν βρήκα κανένα» και άλλα εξαιρετικά θετικά για την «ποιότητα» του δημοσίου τομέα.

Αν δεν αμφιβάλλω, ουδείς εκ των προϊσταμένων των προαναφερομένων ελέγχθηκε ποτέ για την απόδοση της υφ’ αυτού υπηρεσίας ούτε και για τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Αντιλαμβάνεσθε πως διάφορα «καπιταλιστικά τερτίπια» όπως «στόχοι», «λογοδοσίες» και συναφή εργαλεία «εκμετάλλευσης και καταπίεσης» των εργαζομένων, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν στην «πλέρια δημοκρατία» που επαγγέλλονται μερικοί επίδοξοι «σωτήρες».

Η αποθέωση της θρασύτητας ειδικά, από την στιγμή που αίφνης εμφανίζονται «έκπληκτοι» για τα όσα συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους, είναι αποκαλυπτικοί για την πραγματική τους διάθεση να παρέμβουν για όσα παράνομα, ανήθικα και διασύροντα την χώρα διεθνώς συμβαίνουν.

Τα παραπάνω, προφανώς δεν συμβαίνουν μόνον στην Δ.Πελοπόννησο. Το φαινόμενο είναι απλώς «καθεστώς» πανελλαδικά. Όπως οι μοναχοί του μεσαίωνα βάπτιζαν το κρέας «ψάρι», έτσι π.χ. επί 12ωρο εργαζόμενοι σε π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται «σπουδαστές», εργατοϋπάλληλο σε επιχειρήσεις και καταστήματα ως «επισκέπτες», «φίλοι», «πελάτες», «συγγενείς» κ.λ.π. ενώ οι –συχνά προαναγγελόμενοι- έλεγχοι εξαντλούνται σε τυπικές «παρατηρήσεις» εάν δεν συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα με «Ο.Κ.».