Ανάσα στους πολυάσχολους καθηγητές αναμένεται να προσφέρουν τα ακούραστα ρομπότ καθώς σε λίγα χρόνια από σήμερα θα μπορούσαν να αναλάβουν τη βαθμολόγηση των γραπτών. Ο λόγος για το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης EdX που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι σε θέση να βαθμολογεί εκθέσεις και σύντομες απαντήσεις εξετάσεων.
Σύμφωνα με τους επινοητές του, το «εργαλείο» αξιολόγησης βαθμολογεί τα γραπτά βάσει του συστήματος βαθμολόγησης που έχει ορίσει ο καθηγητής. Η διαδικασία της διόρθωσης πραγματοποιείται με τρόπο ώστε, όταν ολοκληρωθεί, ο μαθητής να μπορεί να διακρίνει το λάθος του και πώς θα μπορούσε την επόμενη φορά να αποσπάσει καλύτερους βαθμούς.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση καθώς προσφέρει άμεση ενημέρωση στον άμεσα ενδιαφερόμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο μαθητής»
εξηγεί ο πρόεδρος του προγράμματος, δρ Ανάντ Αγκαργουάλ. «Από όσο γνωρίζουμε, άλλωστε, οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα από τα λάθη τους με τον τρόπο αυτόν».
Πάντως ο αυτοματοποιημένος τρόπος αξιολόγησης των γραπτών έχει πολλούς πολεμίους, με τους περισσοτέρους να υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση σύνθετων εκθέσεων και απαντήσεων ένας αλγόριθμος ενδεχομένως να μην μπορεί πάντα να αντιλαμβάνεται σωστά την περιπλοκότητα της σκέψης των μαθητών.
Σαρωτής Terahertz ξετρυπώνει έργα τέχνης!
Ενα «κρυμμένο» έργο τέχνης κάτω από γνωστή τοιχογραφία ανακάλυψαν επιστήμονες στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Η σημαντική ανακάλυψη έγινε στην τοιχογραφία «Trois Hommes Armes de Lances» από τη συλλογή του Τζιαμπέτρο Καμπάνα, με τη βοήθεια τεχνικής παρόμοιας με εκείνη που χρησιμοποιείται από τους σαρωτές αεροδρομίου.
Οπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, χάρη στην ακτινοβολία Terahertz κατάφεραν να «διαπεράσουν» την ορατή τοιχογραφία και, χωρίς να τη βλάψουν, να εντοπίσουν το αρχικό έργο ακριβώς από κάτω.
«Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς χάρη στη συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες γύρω από έργα τέχνης εποχής χωρίς να τα καταστρέφουμε» υποστηρίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ Μπιάνκα Τζάκσον. «Αλλες τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα, όπως π.χ. οι ακτίνες Χ ή η υπεριώδης ακτινοβολία, οδηγούσαν κάποιες φορές σε μοριακή διάσπαση των υλικών έχοντας ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο της αλλοίωσης του έργου».
Οδοντόβουρτσα για… δάγκωμα!

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η χρήση της οδοντόβουρτσας δεν απαιτούσε το… δάγκωμά της. Στην περίπτωση όμως της οδοντόβουρτσας μιας χρήσης 3Deeth, τα πράγματα αλλάζουν!

Πρόκειται για μια «βούρτσα» δοντιών από μαλακό πλαστικό, η οποία στο εσωτερικό της κρύβει μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να την τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια του και να δαγκώσει ελαφρά ώστε να πραγματοποιηθεί η διάχυση της οδοντόκρεμας στα τριχίδια της οδοντόβουρτσας.
Στη συνέχεια, κουνώντας τη δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω με τη βοήθεια της ειδικής λαβής μπορεί με απλές και γρήγορες κινήσεις να αποκτήσει λαμπερό χαμόγελο και φρέσκια αναπνοή εύκολα, ακόμη και όταν η πρόσβαση στην τουαλέτα δεν είναι εφικτή.

«Ακτίνα ζωής» για ποδηλάτες

Ονομάζεται LifeBEAM και είναι ένα «έξυπνο» κράνος που επιτρέπει στους ποδηλάτες να παρακολουθούν διαρκώς τις σωματικές τους επιδόσεις χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρο-οπτικής που υποστηρίζει.
Το μυστικό κρύβεται σε έναν υπερευαίσθητο οπτικό αισθητήρα ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κράνους του ποδηλάτη. Αγγίζοντας το μέτωπό του ο χρήστης δίνει το σήμα για επεξεργασία στην ειδική μονάδα που βρίσκεται ενσωματωμένη στο πίσω μέρος του κράνους. Η μικροσκοπική μονάδα επεξεργασίας λαμβάνει το σήμα από την κίνηση και στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις του χρήστη, π.χ. των καρδιακών παλμών, της ροής του αίματος, τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο κτλ., στο κινητό τηλέφωνο, στο έξυπνο ρολόι ή σε άλλον εξοπλισμό ποδηλασίας μέσω ANT+ ή Bluetooth.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε εφαρμοστεί επιτυχώς και σε κράνη πιλότων. Το «ζωντανό» κράνος για ποδηλάτες βρίσκεται σε στάδιο τελειοποίησης, ωστόσο η εταιρεία δέχεται προπαραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας προσέλκυσης κεφαλαίων Indiegogo.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ