Μια νέα μελέτη που αφορά τους μικροσκοπικούς ανθρώπους που ζούσαν στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας πριν από χιλιάδες έτη δημοσιεύθηκε από ιάπωνες επιστήμονες. Η μελέτη στηρίζει τη θεωρία ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν πάντοτε μικρόσωμοι αλλά αποτέλεσαν προϊόντα της εξελικτικής διαδικασίας που ονομάζεται νησιωτικός νανισμός. Το πιο ενδιαφέρον εύρημά της είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι χόμπιτ

Οι μικροσκοπικοί άνθρωποι ανακαλύφθηκαν το 2003 στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας και η ύπαρξη τους έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Η επίσημη ονομασία αυτών των ανθρώπων είναι Ηomo Floresiensis. Το ύψος τους δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και το βάρος τους ήταν περίπου 30 κιλά. Βάσει των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ζούσαν στο νησί για ένα διάστημα 80 χιλιάδων ετών και εξαφανίστηκαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία πριν από περίπου 12 χιλιάδες έτη. Εξαιτίας του μεγέθους τους έλαβαν το όνομα της μικροκαμωμένης φυλής των ιστοριών του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, των χόμπιτ.

Η νέα μελέτη

Ενας τρόπος για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τους H.Floreriensis είναι να γίνει μελέτη και σύγκριση του μεγέθους του εγκεφάλου τους με το μέγεθος του σώματος τους. Στη συνέχεια θα γίνουν αντιστοιχήσεις και συγκρίσεις με διάφορα είδη ανθρώπων. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία για το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Οι εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για έναν εγκέφαλο 380-430 κυβικών εκατοστών με την κρατούσα θεωρία να μιλά για ένα εγκέφαλο 400 κυβικών εκατοστών.

Επιστήμονες του Εθνικού Μουσείου Φύσης και Επιστήμης του Τόκιο πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης του μοναδικού κρανίου ενός H.Floreriensis που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα. Οι τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των… αληθινών χόμπιτ ήταν 426 κυβικά εκατοστά. Ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου είναι 1.300 κυβικά εκατοστά.

Οι συγγενείς

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα για να δουν αν και με ποιο είδος ανθρώπων έχει ομοιότητες ο εγκέφαλος των H.Floreriensis ώστε να εντοπισθεί κάποια γενεαλογική σύνδεση. Η έρευνα δεν έδειξε απευθείας κάποιο είδος αλλά υποδεικνύει ως πιθανούς συγγενείς των H.Floreriensis τον Homo Erectus και τον Homo habilis. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να εντοπισθούν νέα ευρήματα μεγαλύτερης ηλικίας από εκείνα που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα ώστε να αντληθούν νέα στοιχεία που θα φωτίσουν την εξελικτική πορεία των H.Floreriensis.Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society B».