Τα πάνω-κάτω στα γυναικεία δεδομένα φέρνει νέα γαλλική μελέτη κατά την οποία η διαρκής στήριξη του στήθους φορώντας σουτιέν, οδηγεί στην απώλεια της σφριγηλότητάς του.

Τα ανατρεπτικά αποτελέσματα της 15ετούς μελέτης έρχονται από τον αθλητίατρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μπεζανσόν (CHRU) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φρανς-Κοντέ, Ζαν-Ντενί Ρουγιόν.

Mε διαφορά… στήθους

Στο πλαίσιο της μελέτης του, ο ειδικός με την ομάδα του προχώρησαν στην παρακολούθηση συνολικά 320 γυναικών ηλικίας 18-35 ετών για να δουν αν η καθημερινή στήριξη του στήθους οδηγούσε στη διατήρηση ή στην απώλεια της σφριγηλότητάς του.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους οι γυναίκες που δεν φορούσαν σουτιέν εμφάνιζαν ανόρθωση του στήθους τους κατά επτά χιλιοστά.

«Από ιατρικής πλευράς, καθώς και από πλευράς φυσιολογίας και ανατομίας, το στήθος δεν κερδίζει κανένα απολύτως όφελος από τη στήριξή του, καθώς η διαρκής χρήση σουτιέν οδηγεί στην χαλάρωσή του, χάνοντας έτσι τη μάχη με τη βαρύτητα» εξηγεί ο δρ Ρουγιόν.

Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι γυναίκες που δεν φορούσαν σουτιέν είχαν πιο σφριγηλό στήθος, που εμφάνιζε λιγότερη χαλάρωση με την πάροδο των ετών, συγκριτικά με όσες φορούσαν σουτιέν. Ακόμα, οι γυναίκες που δεν υιοθετούσαν το σουτιέν στην καθημερινότητά τους, δεν εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη από ό,τι οι υπόλοιπες. Κάποιες από τις εθελόντριες μάλιστα, που στο πλαίσιο της μελέτης σταμάτησαν να φορούν σουτιέν, δήλωσαν ότι παρατήρησαν μείωση στους πόνους στην πλάτη.

Προηγούμενη βρετανική μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είχε επίσης δείξει ότι οι γυναίκες που φορούν συχνά σουτιέν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη συγκριτικά με όσες προτιμούν την «ελευθερία» τους.

Σύμφωνα με τον δρα Ρουγιόν, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου το στήθος προσαρμόζεται και μαθαίνει να «εξαρτάται» από τη στήριξη που προσφέρει το σουτιέν, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι θωρακικοί μύες.

«Το σουτιέν, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, αποτελεί ψευδή “ανάγκη” για τις γυναίκες» δηλώνει ο ίδιος. «Ωστόσο δεν θα συμβούλευα τις γυναίκες που φορούσαν μια ζωή σουτιέν, ξαφνικά να σταματήσουν να τα φορούν».

Οι ειδικοί παρ’ όλα αυτά δεν διευκρινίζουν το μέγεθος του στήθους των γυναικών που έλαβαν μέρος στη μελέτη.