Βαρκελώνη, αποστολή
Αμέσως μετά τον προπονητή του Παναθηναϊκού κ. Αργύρη Πεδουλάκη και αφού είχε ολοκληρώσει την αποκατάσταση στην αίθουσα «τζακούζι» του πολυτελούς ξενοδοχείου «Πρινθέσα Σοφία» στη Βαρκελώνη, ο Αμερικανός Τζέιμς Γκιστ εμφανίστηκε στο λόμπι έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των λιγοστών απεσταλμένων δημοσιογράφων.
«Ηταν ένα μεγάλο παιχνίδι και εκτιμώ πως ολόκληρη η σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα θα είναι εκπληκτική, όπως και όλοι οι αγώνες θα είναι κλειστοί. Πρέπει να μάθουμε από αυτή την ήττα και ομολογώ ότι το πήρα προσωπικά για τις δυο άστοχες βολές στο τέλος της παράτασης. Πιστεύω ότι υπήρξαν στιγμές, στις οποίες δεν μείναμε προσηλωμένοι στο πλάνο του αγώνα. Η Μπαρτσελόνα τώρα θα μελετήσει την τακτική της στο βίντεο και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας», υποστήριξε ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ, ένας από τους κορυφαίους παίκτες (14 π., 4 ρ., 2 ασ., 1 τ., 0 λ. σε 35’53») στο συρρικνωμένο ροτέισον του Παναθηναϊκού.
«Η διαφορά είναι ότι τώρα ξέρουμε σε ποιο επίπεδο πρέπει να παίξουμε για να νικήσουμε. Είμαστε στα πλέι οφ, τώρα θα δώσουμε τις πραγματικές μάχες, αφού παίζουμε για μια θέση στο Φάιναλ Φορ. Και όσο για τις δυσκολίες της δεύτερης αναμέτρησης; Γι’ αυτό είμαστε επαγγελματίες, γι’ αυτό πληρωνόμαστε καλά. Παίζεις το παιχνίδι για να συναντήσεις ευκαιρίες σαν κι αυτή. Πρέπει να νικήσεις τον καλύτερο, για να είσαι ο καλύτερος! Πρέπει σε κάθε αγώνα να είσαι ο καλύτερος», ανέφερε κωδικοποιημένα ο εκρηκτικός αθλητής, ο οποίος πραγματοποίησε «μυθικά» καρφώματα, που θύμιζαν τα μοναδικά «tomahawk» καρφώματα του (συνονόματού του) παλαίμαχου άσου των Λος Αντζελες Λέικερς Τζέιμς Ουόρθι, ή έστω του βετεράνου άσου του ΠΑΟΚ Κλιφ Λέβινγκστον!
Η έκφρασή του, πάντως, άλλαξε έπειτα από την αναφορά για την καθοριστική τάπα στον Αντε Τόμιτς, που απεσόβησε την ήττα, στην εκπνοή της τέταρτης περιόδου. «Για να είμαι ειλικρινής εξέπληξα τον ίδιο μου τον εαυτό μου με αυτή την τάπα. Ήταν απίστευτο! Είπα μέσα μου ότι αυτό το καλάθι δεν πρέπει να μπει και πήδηξα με όλη μου τη δύναμη για να κόψω δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα μου να διεκδικήσει τη νίκη στην παράταση», σχολίασε ο Γκιστ έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του. Το ίδιο πρόσωπο θα είχε σίγουρα γκριμάτσες απογοήτευσης στην αρχή της θητείας του στον Παναθηναϊκό, όπου σίγουρα θα αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, ώσπου να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει «σκεπτόμενο μπάσκετ». Σάμπως είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος Αμερικανός, που δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία;
«Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο. Σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού, σε τέτοιους αγώνες, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Φυσικά θα γίνουν και λάθη, αλλά όσο παίζουμε δυνατά και έξυπνα, δίνουμε στην ομάδα την ευκαιρία να νικήσει. Σίγουρα έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα ερχόμενος στον Παναθηναϊκό. Ίσως τα προηγούμενα χρόνια, στις προηγούμενες ομάδες μου το βάρος να έπεφτε στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός στηρίζει το παιχνίδι του κυρίως στην άμυνα. Είναι το νούμερο ένα συστατικό. Το έζησα ως αντίπαλος πέρυσι με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ.

Όταν βιώσεις τι εστί Παναθηναϊκός καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεται πάντα ψηλά. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι πλέον από την άλλη πλευρά. Παίζουμε άμυνα με αλλαγές και περιστροφές που κάνουν τα πάντα δύσκολα για τους αντιπάλους μας. Υπάρχουν πολλοί παίκτες φέτος που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η επίθεση είναι εκεί, αλλά η άμυνα είναι κι αυτή εκεί και θα κερδίσει παιχνίδια για εμάς», σχολίασε ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος ενθουσιάστηκε όταν ρωτήθηκε για τη συνύπαρξη με το αμυντικό «τέρας», που λέγεται Στεφάν Λάσμε:
«Ο τύπος είναι απίστευτος! Είναι εκπληκτικό να έχεις έναν τέτοιο συμπαίκτη, ο οποίος θα καλύψει οποιαδήποτε αδυναμία της άμυνας, θα είναι μονίμως παρών όταν τον χρειαστείς, αλλά και εγώ θα κάνω το ίδιο γι’ αυτόν. Με τον Στεφάν στη ρακέτα, μπορούμε να παίξουμε πραγματικά πολύ επιθετική άμυνα. Το καλό με τον Παναθηναϊκό είναι ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όπως ο Τσαρτσαρής, που βοηθούν πολύ στην άμυνα, όχι μόνο στη ρακέτα, αλλά και στην περιφέρεια. Μπορώ να πω, λοιπόν, ότι απέναντι σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες έχουμε πλεονέκτημα λόγω της άμυνας».