Η μάστιγα των στημένων αγώνων έχει φτάσει μέχρι και το ανυπόληπτο μαλτέζικο πρωτάθλημα! Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μάλτας τέσσερις παίκτες τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό, επειδή κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε στημένα. Τρεις από τους παίκτες, οι Γκαετάν Σπιτέρι, Τζούλιαν Μπρίφα και Τζερμέιν Μπρίνκατ, έχουν αγωνιστεί σε συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας στη χώρα, ενώ ο αδελφός του Τζερμέιν, Κρις Μπρίνκατ, παίζει ποδόσφαιρο σάλας και έχει αγωνιστεί στην εθνική ομάδα σάλας της Μάλτας.

Ο Σπιτέρι, ο οποίος είχε περάσει ολόκληρη την καριέρα του στους Χάμρουν Σπάρτανς, προτού αγωνιστεί πέρυσι δανεικός στην Κόρμι, κρίθηκε ένοχος ότι συνεργάστηκε με τον Μπρίφα για να δωροδοκήσουν παίκτη των Σλιέμα Γουόντερερς τον Φεβρουάριο του 2012, πριν από τον αγώνα με τη Χάμρουν.

Σημειωτέον ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του ποδοσφαιριστή της Σλιέμα, καθώς οι έρευνες αποκάλυψαν ότι είχε αρνηθεί την προσφορά που του έκαναν ο (πρώην παίκτης της Σλιέμα) Μπρίφα και ο Σπιτέρι. Η εν λόγω αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 1-1.

Ποινή δια βίου αποκλεισμού επιβλήθηκε και στον Μπρίφα, αλλά η πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας της Μάλτας εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μείωση, με την αιτιολογία ότι συνεργάστηκε πλήρως στην έρευνα. Η πρόταση θα συζητηθεί στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, που θα διεξαχθεί μέσα στη χρονιά.

Επίσης, ο Τζερμέιν Μπρίνκατ, ο οποίος άρχισε την τρέχουσα σεζόν στην (ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ της Μάλτας) Φλοριάνα, και ο αδελφός του, Κρις, παίκτης της ομάδας ποδοσφαίρου σάλας της Φλοριάνα, τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό για την εμπλοκή τους στην προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος αγώνα για την Division One (Β΄ κατηγορία) τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η υπόθεση ήρθε στο φως, καθώς ο παίκτης, τον οποίο προσέγγισαν για να «στήσουν» τον αγώνα, ήρθε σε επαφή με τις αρχές.