Στον μακρύ κατάλογο των πιθανών παρενεργειών που θα υπάρξουν στο κοντινό μέλλον από τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη προστίθεται άλλη μία. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι σε 30-40 χρόνια οι κλιματικές μεταβολές είναι πιθανό να οδηγήσουν στη δημιουργία πολύ ισχυρών ρευμάτων αέρα στους αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούν τα επιβατηγά αεροσκάφη τα οποία κινούνται στις περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού.

Με απλά λόγια οι ερευνητές αναφέρουν ότι στα μέσα του αιώνα τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ανάμεσα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα αναταράξεων.

Οι αεροχείμαρροι

Ερευνητές των πανεπιστημίων East Anglia και Reading στη Βρετανία σχεδίασαν προσομοιώσεις συγκρίνοντας τη δημιουργία και την ένταση των αέριων ρευμάτων που είναι γνωστά ως αεροχείμαρροι τόσο σε συνθήκες κλιματικής σταθερότητας (όπως αυτές της προβιομηχανικής εποχής) όσο και σε ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες.

Οι αεροχείμαρροι (jet streams) είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Συνιστούν ζώνες που εκτείνονται σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα.Οι αεροχείμαρροι είναι προϊόν της «σύγκρουσης» μεγάλων αέριων ρευμάτων που προέρχονται από τις πολικές και τις τροπικές περιοχές και έχουν φυσικά διαφορετικές θερμοκρασίες.

Οι αεροχείμαρροι είναι σε πολλές περιπτώσεις υπεύθυνοι για τις ξαφνικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Το φαινόμενο της δημιουργίας αεροχειμάρρων είναι αόρατο ακόμη και από ευαίσθητα όργανα παρατήρησης. Μπορεί να δημιουργηθεί σε μια περιοχή ακόμη και όταν εκεί ο καιρός είναι πολύ καλός και οι πιλότοι βασίζονται μόνο στην ενημέρωση που έχουν από τους συναδέλφους τους που έκαναν τις προηγούμενες ώρες μια υπερατλαντική πτήση.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων έδειξαν ότι οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν στην ατμόσφαιρα το 2050 θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση τόσο της έκτασης της ζώνης των αναταράξεων όσο και της έντασής τους. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη κάνει λόγο για αύξηση της έκτασης των αναταράξεων στις περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού από 40% -170% με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 100%. Οσον αφορά την ένταση των αναταράξεων αυτή υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από 10%-40%. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Οι επιπτώσεις

Με δεδομένο ότι καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 600 υπερατλαντικές πτήσεις, αν η κατάσταση εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο των ερευνητών θα υπάρξει σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Οι επιβάτες θα πρέπει και να βρίσκονται για πολλές ώρες καθηλωμένοι και δεμένοι στις θέσεις τους και φυσικά να ξεπερνούν τον φόβο τους όταν συμβαίνουν οι έντονες αναταράξεις.

Παράλληλα είναι πιθανό να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις σε πτήσεις όταν υπάρχουν αναφορές για αεροχειμάρρους. Από την άλλη πλευρά αν οι εταιρείες αποφασίζουν να αλλάζουν τα δρομολόγια τους και να ακολουθούν πιο ασφαλείς αλλά πιο μακρινές διαδρομές αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.